Shirataki nudle s křupavým tofu

Zázračné nudle bez kalorií a k tomu dokonale upečené tofu. A potom, ať mně někdo tvrdí, že zdravá a veganská strava není dobrá.

Vždycky když nakupuju v některém z online britských supermarketů, čas od času zkusím, jestli náhodou někde neprodávají moje oblíbené shirataki nudle.

Tyto zázračné nudle se mně kdysi dávno podařilo objednat z nějakého českého e-shopu s japonskými potravinami a od té doby po nich hrozně toužím. Je to totiž takové jídlo snů. Shirataki nudle výborně chutnají a přitom nemají absolutně žádné kalorie. Jak je to možné, si můžete přečíst v tomhle článku.

I když v britských supermarketech můžete sehnat mnohem víc exotických, alternativních a neobvyklých surovin než v Česku, shirataki nudle jsem tam nikdy nenašla.

Problém byl v tom, že jsem špatně hledala. Vždy jsem šla po slově shirataki.

Až jsem ale jednou propátrávala kategorii nízkosacharidových příloh, narazila jsem na Bare Naked Noodles a s údivem zjistila, že jsou to přesně ty moje vysněné shirataki nudle.

Trochu škoda, že jsem na ně narazila tak pozdě. Dokud budeme v Anglii, musíme snad jíst jenom tyhle nudle.

Tentokrát jsem k zázračným nudlím zkusila přidat téměř stejně kouzelnou surovinu. Tofu v jamajské jerk omáčce upečené do křupava chutná naprosto dokonale.

Ingredience

  • 1 balení (380 g) nudlí shirataki
  • 350 g tofu
  • 2 červené cibule
  • 2 červené papriky
  • 150 ml jerk omáčky (případně jiné lehce pálivé chilli omáčky)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • rostlinný olej na smažení

Jak připravit shirataki nudle s křupavým tofu

  1. Tofu vyjmeme z obalu, zabalíme do čisté látkové utěrky, položíme na talíř a zatížíme něčím těžkým jako je třeba litinová pánev nebo kuchyňské prkýnko, na které naskládáme aspoň dvě plechovky fazolí. Takto tofu lisujeme hodinu.
  2. Vylisované tofu nakrájíme na větší kostky a dobře promícháme se dvěma třetinami jerk omáčky.
  3. Pokud máme čas, můžeme tofu nechat v omáčce marinovat několik hodin nebo klidně i přes noc. Pokud spěcháme, můžeme jít rovnou péct.
  4. Tofu rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a v troubě rozehřáté na 170 °C pečeme hodinu.
  5. Zatímco se nám peče tofu, připravíme si zeleninu.
  6. Cibuli rozčtvrtíme a oddělíme od sebe jednotlivé vrstvy. Pokud jsou horní dílky moc velké, můžeme je přepůlit. Papriku nakrájíme na cca 2 cm velké kousky. Nakonec promícháme zbylou jerk omáčku se sójovkou.
  7. V pánvi si rozehřejeme rostlinný olej a začneme na něm smažit zeleninu.
  8. Až je cibule i paprika měkká, přidáme do pánve propláchnuté shirataki nudle. Ty za občasného promíchání smažíme tři minuty. V průběhu tohoto kroku do pánve přilijeme směs jerk a sójové omáčky a dobře promícháme.
  9. Nakonec do pánve přidáme upečené tofu a vše ještě jednou promícháme. Geniální veganské jídlo z pár surovin je na světě.
Šiřte mločí slávu:

Podobné články

3 thoughts on “Shirataki nudle s křupavým tofu

    • Katerina says:

      Ja ziji v Holandsku a kupuji si je ve Zdrave vyzive ale mozna i v lepsim Japonskem obchode by je mohli mit. 🤔 kazdopadne doporucuji.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *