Tacos plněné avokádovo-bramborovým salátem

I když avokádo a brambory jsou docela dost neobvyklá kombinace, překvapivě je to nejlepší náplň do tacos.

Tacos mám moc ráda. Společně s quesadillou je to moje snad nejoblíbenější mexické jídlo.

S tacos mám ale vždycky ten problém, že se docela nepohodlně jí. Tortilly na tacos jsou tvrdé a křupavé, což je jednou z nejlepších věcí na tacos. Zároveň je to ale i docela peklo, protože se tortilly lámou a všechna náplň v lepším případě padá na talíř.

Konečně jsem ale přišla na to, čím tacos naplnit, aby si člověk užil křupavé tortilly a zároveň je ani neproklínal.

Všechno to vzniklo z potřeby zlikvidovat brambory a z chuti na avokádo.

Nedávno jsem totiž komusi v Brně vykládala, jak dobré avokádo je v Anglii k dostání a že je dokonce i levnější než to nedobré v Česku. V tu chvíli jsem se ale zastyděla, protože jsem si uvědomila, že anglické avokádo skoro vůbec nekupuji.

Rozhodla jsem se proto, že hned při první příležitosti s avokádem něco uvařím.

Kombinace brambor a avokáda je trochu zvláštní. Překvapivě ale neobvyklá spojení můžou občas přinášet hodně zajímavé výsledky.

Ještě lepší by ale myslím bylo nahradit klasické brambory batáty. Zbožňuji pečené batáty a avokádo s černými fazolemi by je ještě o kousek vylepšilo.

Nejdůležitější na tomto zvláštním bramborovém salátě je ale to, že když se jim naplní tacos tortilly, tak zabrání jejich lámání. Mazlavá hmota výborně zaplní celou tortillu a ta nemá šanci prasknout.

Ingredience na 3 porce

  • 600 g brambor
  • 2 avokáda
  • 1 plechovka černých fazolí
  • šťáva z jedné limetky
  • velká hrst čerstvého koriandru
  • 80 g nastrouhaného čedaru nebo jiného tvrdého sýra
  • 9 taco tortil
  • oblíbené koření (použila jsem kreolské koření)
  • rostlinný olej

Jak připravit tacos plněné avokádovo-bramborovým salátem

  1. Brambory oškrábeme, rozčtvrtíme a nakrájíme na přibližně půl centimetru tlusté plátky.
  2. Na plechu vyloženém pečícím papírem brambory promícháme s rostlinným olejem a zvoleným kořením.
  3. Brambory pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C půl až tři čtvrtě hodiny. Brambory by měly být měkké a získat křupavý povrch.
  4. Mezi tím, co se brambory pečou, si připravíme avokádo.
  5. Avokádo rozpůlíme, oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
  6. V míse smícháme limetkovou šťávu a avokádo. Avokádo vidličkou rozmělníme na kaši a promícháme s limetkovou šťávou.
  7. Do rozmačkaného avokáda přidáme nasekaný koriandr a slité fazole a vše promícháme. Podle potřeby dochutíme pepřem a solí.
  8. Až jsou brambory upečené, přidáme je k avokádu a promícháme.
  9. V rozehřáté troubě ohřejeme tacos tortilly.
  10. Tortilly plníme avokádovo-bramborovým salátem a navrch posypeme strouhaným sýrem.
Šiřte mločí slávu:

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *