Zapečené řecké těstoviny pastitsio

Řecká odpověď na italské lasagne.

Právě z trouby vytažené vegetariánské pastitsio

Právě z trouby vytažené vegetariánské pastitsio

Nedávno jsem četla knihu Kde hvězdy stále září od Trish Doller. Je to moc pěkný příběh. Takový optimistický. Ideální do studené zimy, když se chce člověk zahřát kapkou letní romantiky.

Kniha se odehrává kdesi na pobřeží Mexického zálivu v americkém městečku obývaném početnou řeckou komunitou. Ze stránek na člověka hned dýchne slaná vůně moře, cinkání laciných suvenýrů a řecká družnost.

Docela mě překvapilo, že řečtí hrdinové zde nejí musaku ale zapečené těstoviny pastitsio. Vlastně mě to překvapilo mile. Musaka ze školní jídelny ve mně zanechala poměrně nepříjemné vzpomínky a k té opravdu dobré musace jsem si ještě nedokázala najít cestu.

Pastitsio se hodně podobá lasagním. Přesto je tady ale pár rozdílů. Místo plátů těstovin se zapékají dlouhé tlusté bucatiny nebo případně špagety či makaróny. Další rozdíl je v použitém sýru a také v koření.

Vždycky si říkám, co rozhoduje o tom, že jedno jídlo dobude svět a druhé třeba i lepší se krčí v jeho stínu. Co rozhodlo o tom, že lasagne bude znát každý a o pastitsiu se dozví jenom náruživí čtenář.

Jo a samozřejmě normálně se do pastitsia dává maso. Jsem ale přesvědčená, že sójové boby přeměna na mleté maso bolí o dost míň než čuníky a kravičky, takže já jsem se rozhodla pro vegetariánskou verzi. Pokud neholdujete sójovému masu, tak se dá klidně nahradit stejným množstvím zeleniny. Brokolice, kukuřice, lilek, papriky – to všechno bude v v pastitsiu určitě taky skvěle chutnat. Rozhodně líp než mrtvý prasátko.

Zapečené řecké těstoviny pastitsio

Zapečené řecké těstoviny pastitsio

Ingredience na čtyři porce

  • 300 g těstovin bucatini (lze taky použít špagety nebo makaróny)
  • 450 g zmraženého mletého sójového masa (něco jako je třeba toto, lze také použít uvařený sójový granulát)
  • 1 cibule
  • 2 plechovky sekaných rajčat
  • 60 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1 l mléka
  • 2 vejce
  • 200 g fety
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžíce sušeného oregana
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej na smažení

Jak připravit zapečené řecké těstoviny pastitsio

  1. Do vroucí vody dáme špetku soli a lžičku oleje. Těstoviny ve vroucí vodě uvaříme al dente. Uvařené těstoviny slijeme a odložíme bokem.
  2. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na rozehřátém oleji v hluboké pánvi.
  3. K cibuli přidáme sójové maso, sekaná rajčata, půl hrnku vody, skořici, oregano, bobkový list, cukr, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a na mírném ohni necháme probublávat přibližně 30 minut nebo tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne.
  4. V kastrólku rozpustíme máslo a přidáme k němu mouku. Mouku neustále mícháme a to tak dlouho, dokud neztratí svojí syrovou chuť a nezačne chutnat oříškově.
  5. kastrolek odstraníme ze zdroje tepla a začneme do másla s moukou po menších částech vmíchávat mléko. Jakmile vlijeme první dávku mléka, směs v kastrolku důkladně promícháme a přilijeme další. Tak pokračujeme dokud nespotřebujeme všechno mléko.
  6. kastrolek vrátíme na sporák a ještě deset minut mléko mícháme. Jakmile se tekutina začne prohřívat, tak začne i houstnout. Cílem je získat omáčku krémové konzistence.
  7. Kastrolek opět sundáme ze sporáku a do právě vytvořeného bešamelu přimícháme rozkvedlaná vejce, půlku nadrobené fety, muškátový oříšek, sůl a pepř.
  8. Do zapékací misky na dno vyskládáme polovinu uvařených těstovin. Na ty naneseme několik lžic bešamelu a všechno sójové maso v rajčatové omáčce. Na to vyskládáme zbylé těstoviny a na ně nalijeme všechen zbylý bešamel. Na závěr pastitsio posypeme druhou půlkou nadrobené fety.
  9. Vegetariánské pastitsio pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 45 minut.
  10. Pastitsio servírujeme s červeným vínem a pořádnou dávkou řecké hudby.
Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..