Vegetariánský cottage pie

Něco málo z teorie klasiky všech britských klasik.

Cottage pie je jednou z největších britských klasik. Když je základem pro tento koláč, který není koláčem, jehněčí maso, tak se mu říká shepherd`s pie. Když jsou v něm ryby a jiné plody moře, tak je to fisherman`s pie a když se použije klasické mleté maso, tak to je prostě cottage pie. A jak se asi říká vegetariánské verzi?

Ať už je to ovčákův nebo rybářův koláč, důležité je, že tento pilíř britské kuchyně se vždycky skládá ze dvou vrstev. Tou první je mleté maso se zeleninou. V případě inovátorských vegetariánů to je pouze zelenina. Pojidlem této části koláče je nejčastěji omáčka z rajčat nebo rajského protlaku. Vlastně je to takové ragú na boloňské špagety. Druhou vrstvou, která je naprosto zásadní, je bramborová kaše, která celou tu masovo-zeleninovou parádu zakrývá.

Ovšem absolutním blahem, které dodává každému z těchto koláčů nekoláčů ten správný šmrnc, je rozpuštěný sýr na povrchu bramborové peřiny.

Když si objednáte cottage pie v restauraci, vždycky ho dostanete v jednoporcové mističce, ze které ho přímo dlábíte lžičkou. V domácnostech a ve většině receptů se setkáte s tím, že se cottage pie dává do jedné velké zapékací mísy. To podle mě ale není úplně to nejlepší řešení. Pokud máte malé zapékací misky, tak rozhodně doporučuji použít je. Porcování a servírování jednoho velkého cottage pie není moc snadná a estetická záležitost. Až se vám podaří ze zapékací mísy dostat bramborovou kaši i všechno, co se ukrývá pod ní, tak hned pochopíte, proč tomuto receptu chybí fotka.

Nabídka britských hospod ve většině případů není žádná velká hitparáda. Osobně mě ale vždycky potěší, když se na jídelním lístku objeví cottage pie a to nejlépe ve vegetariánském podání. Mám ráda to zaboření lžičky do vrstvy bramborové kaše a prokutávání se k tomu, co se skrývá pod ní.

V čem už ale s Brity míň souhlasím, je to všechno, co masový i vegetariánský cottage pie doprovází. Nějak prostě nerozumím tomu, proč se tato bramborová nálož v každé hospodě ještě servíruje s hromadou hranolek. Mají snad Angličané potřebu dělat z cottage pie takovou ostrovní obdobu amerického hamburgru?

Podle mě jsou hranolky a maso úplně zbytečné. Takže tady je můj vegetariánský cottage pie. A pokud chcete cottage pie dovést do absolutní dokonalosti, tak jej podávejte s hromádkou zeleného hrášku nebo troškou hráškového pyré. To se k bramborové kaši rozhodně hodí víc než smažené hranolky a naštěstí některé anglické hospody na to nezapomínají.

Ingredience na čtyři porce

  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 2 pastináky
  • 100 g čočky namočené přes noc
  • 140 g rajčatového pyré
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 lžíce cukru
  • 800 g brambor
  • 100 g čedaru
  • 50 ml mléka
  • 20 g másla
  • 2 lžíce worchesterské omáčky
  • 3 bobkové listy
  • 1/2 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 1/2 lžíce mleté papriky
  • sůl
  • rostlinný olej na smažení

Jak připravit vegetariánský cottage pie

  1. Ze všeho nejdřív si připravíme bramborovou kaši. Klidně si ji můžeme připravit i den předem.
  2. Oloupané brambory nakrájené na čtvrtky vaříme v mírně osolené vodě patnáct minut.
  3. Až jsou brambory uvařené, slijeme vodu a brambory necháme v přikrytém hrnci ještě pět minut dojít.
  4. Po té k bramborám přidáme mléko, máslo a špetku soli a brambory rozmačkáme vidličkou.
  5. Pokud chceme mít kaši jemnou bez kousků brambor, tak ji ještě prošleháme ručním šlehačem.
  6. Cibuli, česnek, očištěné mrkve a očištěný pastinák nakrájíme na malé kostky.
  7. V pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli s česnekem.
  8. K cibuli přidáme mrkev, pastinák, bobkový list, rozmarýn a 50 ml vody. Vše dobře promícháme, pánev přikryjeme a dusíme deset minut.
  9. Po té do pánve k zelenině přidáme rajčatové pyré, zeleninový vývar, namočenou čočku, cukr a mletou papriku. Opět vše promícháme, přikryjeme a na středním ohni dusíme třicet až čtyřicet minut. V průběhu toho zeleninu občas promícháme a kontrolujeme, aby se nepřipalovala ke dnu pánve. Pokud se většina vývaru vypařila, přiléváme k zelenině vodu nebo další vývar. Zelenina by neměla být suchá, ale měla by být spíš v husté omáčce.
  10. Až je zelenina měkká, dochutíme směs worchesterskou omáčkou, pepřem a případně i solí.
  11. Zeleninovou směs přendáme do velké zapékací mísy nebo do čtyř malých zapékacích misek.
  12. Čedar nastrouháme a třetinu ho zamícháme do bramborové kaše.
  13. Bramborovou kaši nandáme na zeleninovou směs a posypeme ji zbylým nastrouhaným čedarem.
  14. Vegetariánský cottage pie pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C patnáct až pětadvacet minut podle toho, v jak velkých miskách koláč máme.
  15. Hotový cottage pie rozhodně nepodáváme s hranolkama. Troška hráškového pyré, se kterým se koláč také někdy servíruje, je rozhodně lepší volba.
Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..