Zapečené fazole s pohankou

Netradiční kombinace mexických fazolí a opomíjené pohanky.

Před nějakým časem jsem se zde zmiňovala o zajímavé britské rozvozové službě Gousto. Přečíst si můžete jak moji recenzi na Vitalii, tak jsem sem dala i recepty, které mně tehdy v krabici přišly. Vyzkoušet tak podle Gousta můžete úžasné tacos se sladkou bramborou, netradiční kořeněná vejce s freekehem a plněné cukety s voňavým kuskusem.

Gousto ale není jediné. Dalo by se říct, že Anglie je tímto druhem rozvozu skoro až zaplavená. Nejsilnějším hráčem ze všech zúčastněných je pravděpodobně firma HelloFresh. Zajímavé je, že HelloFresh je původem z Německa. Dnes se ale s tímto rozvozem můžete setkat i v USA, Kanadě, Holandsku, Švýcarsku a Rakousku. S HelloFresh dokonce spolupracuje Jamie Oliver, který jim čas od času šoupne do krabice svůj recept a zákazníci jsou potom ještě o kus šťastnější.

Je myslím pochopitelné, že když jsem vyzkoušela Gousto, bylo nutné poznat i konkurenci a zjistit, jak vypadá rozvoz od velkého HelloFresh. V hledáčku mám ještě jednu z těchto rozvozových firem. Až otestuji i ji, můžete se těšit na kompletní shrnutí a porovnání.

Teď tady mám ale aspoň jeden z receptů podle HelloFresh. Není teda od Jamieho Olivera, ale to myslím vůbec nevadí. Chuť je úžasná a zase se potvrdilo, že síla těchto rozvozových služeb spočívá především v tom, že potřebné suroviny vám chystají profesionálové, kteří přesně ví, kolik do vašich fazolí má přijít skořice, aby výsledná chuť byla dokonalá.

Věřím ale, že chutnat vám tenhle recept bude, i když vám skořici nepředchystal mistr koření z HelloFresh. A určitě mně nezapomeňte napsat, jak vám chutnala netradiční kombinace pohanky, skořice a fazolí.

Ingredience na dvě porce

  • 150 g pohanky
  • 1 plechovka černých fazolí
  • 2 červené papriky nakrájené na kousky velikosti sousta
  • 60 g čedaru nastrouhaného najemno
  • 150 g creme fraiche
  • 1 červená cibule nakrájená najemno
  • 2 stroužky česneku nakrájené najemno
  • 1 chilli paprička nakrájená najemno
  • 1 kostka zeleninového vývaru
  • 1/2 lžíce skořice
  • 1/2 lžíce římského kmínu
  • 1/2 lžíce mleté papriky
  • svazek pažitky nakrájené najemno
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • rostlinný olej na smažení

Jak připravit zapečené fazole s pohankou

  1. Troubu si rozehřejeme na 220 °C. Na plechu promícháme nakrájenou papriku s trochou olivového oleje a dáme péct do rozehřáté trouby na patnáct minut.
  2. V kastrolku přivedeme k varu 270 ml vody se zeleninovým vývarem.
  3. Do vroucí vody nasypeme pohanku a vaříme tak dlouho, dokud se z kastrolku neodpaří téměř všechna voda. Potom kastrolek s pohankou přiklopíme a na mírném ohni vaříme ještě deset minut. Po té pohanku odstavíme ze sporáku a necháme pod pokličkou ještě dojít.
  4. V pánvi rozehřejeme olej a začneme na něm smažit cibuli, česnek a chilli papričku. Vše smažíme asi tak pět minut.
  5. Po té do pánve přidáme slité fazole, uvařenou pohanku, upečenou papriku, skořici, římský kmín a mletou papriku. Vše důkladně promícháme a pánev odstavíme ze sporáku.
  6. Luštěninovou směs v pánvi podle potřeby dochutíme solí a pepřem a zamícháme do ní půlku creme fraiche.
  7. Směs přendáme z pánve do zapékací misky. Povrch uhladíme a posypeme nastrouhaným čedarem.
  8. Fazolovo-pohankovou směs pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Trvá to asi tak patnáct minut.
  9. Upečené fazole na talíři doplníme o creme fraiche a pažitku.
  10. Zapečené fazole servírujeme s velkým šťastným úsměvem, jak HelloFresh nezapomene připomenout v každém ze svých receptů
Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..