Pomalu pečená frittata s artyčoky

Krásně nadýchaná vaječná frittata s pečenými rajčátky a mandlovým pestem. Potěšení pro každého, kdo miluje quiche a chce jíst bez lepku.

Pomalu pečená frittata s artyčoky a pečenými cherry rajčátky

Pomalu pečená frittata s artyčoky a pečenými cherry rajčátky


Pár receptů na frittatu tady na blogu už mám. Vybrat si můžete třeba tu z brambor nebo experimentovat s těstovinami. Dnes to bude ale něco úplně jiného.

V této frittatě totiž hlavní roli hrají samotná vajíčka a doprovod jim dělají pro mě poměrně netradiční artyčoky. Nejlepší ale na celé téhle vajíčkové nádheře je, jak se připravuje. Frittata se nesmaží ale pomalu peče v troubě. Díky tomu jsou vajíčka krásně nadýchaná a připomínají francouzský quiche.

Takže, pokud se vám právě nechce dělat s těstem na koláč nebo chcete jíst bezlepkově, ale zároveň milujete zeleninovo-vaječnou náplň z quiche, tak rozhodně zkuste tuhle frittatu.

A nezapomeňte ani na pečená rajčátka, která jí dodají svěžest a úžasné mandlové pesto, které všechno perfektně dochutí.

Ingredience na dvě větší porce

  • 1 červená cibule nakrájená na tenká půlkolečka
  • 1 plechovka artyčoků
  • 100 g rukoly (nebo jestli vaříte v UK, tak já jsem použila salát watercress neboli potočnici lékařskou)
  • 6 vajec
  • 250 g cherry rajčátek
  • 50 g parmezánu nastrouhaného najemno
  • 80 g mandlí (výborné mandle můžete koupit v oříškovém obchodě Zodo.cz)
  • 1 stroužek česneku
  • extra panenský olivový olej podle potřeby
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl a pepř

Jak připravit pomalu pečenou frittatu s artyčoky

  1. Nejdříve si připravíme mandlové pesto. Do mixéru nebo food procesoru dáme 25 g parmezánu, půlku listového špenátu, mandle a stroužek česneku. Přidáme dvě lžíce olivového oleje a vše rozmixujeme dohladka. Podle potřeby přiléváme další olej a mixujeme, dokud nedosáhneme konzistence řidší kaše.
  2. Do trouby vyhřáté na 160 °C dáme péct cherry rajčata promíchaná se lžící olivového oleje. Rajčata pečeme hodinu.
  3. V misce si rozmícháme všechna vajíčka z druhou půlkou parmezánu a špetkou soli a pepřem.
  4. V pánvi, která může přijít do trouby a na které lze krájet, rozehřejeme olej a za občasného promíchání smažíme půlkolečka cibule deset minut.
  5. K cibuli přidáme artyčoky a listový salát. Vše důkladně promícháme a smažíme ještě půl minuty.
  6. Do pánve k zelenině nalijeme rozmíchaná vajíčka, která už nepromícháváme, jenom pánev necháme ještě půl minuty na sporáku.
  7. Na posledních dvacet minut, které rajčatům v troubě ještě zbývají, k nim přidáme pánev s budoucí frittatou a necháme vše v troubě společně péct.
  8. Na talíř servírujeme upečená rajčátka, upečenou frittatu a vše pokapeme mandlovým pestem.
Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..