Krásně nadýchaná vaječná frittata s pečenými rajčátky a mandlovým pestem. Potěšení pro každého, kdo miluje quiche a chce jíst bez lepku.
Pár receptů na frittatu tady na blogu už mám. Vybrat si můžete třeba tu z brambor nebo experimentovat s těstovinami. Dnes to bude ale něco úplně jiného.
V této frittatě totiž hlavní roli hrají samotná vajíčka a doprovod jim dělají pro mě poměrně netradiční artyčoky. Nejlepší ale na celé téhle vajíčkové nádheře je, jak se připravuje. Frittata se nesmaží ale pomalu peče v troubě. Díky tomu jsou vajíčka krásně nadýchaná a připomínají francouzský quiche.
Takže, pokud se vám právě nechce dělat s těstem na koláč nebo chcete jíst bezlepkově, ale zároveň milujete zeleninovo-vaječnou náplň z quiche, tak rozhodně zkuste tuhle frittatu.
A nezapomeňte ani na pečená rajčátka, která jí dodají svěžest a úžasné mandlové pesto, které všechno perfektně dochutí.
Ingredience na dvě větší porce
- 1 červená cibule nakrájená na tenká půlkolečka
- 1 plechovka artyčoků
- 100 g rukoly (nebo jestli vaříte v UK, tak já jsem použila salát watercress neboli potočnici lékařskou)
- 6 vajec
- 250 g cherry rajčátek
- 50 g parmezánu nastrouhaného najemno
- 80 g mandlí (výborné mandle můžete koupit v oříškovém obchodě Zodo.cz)
- 1 stroužek česneku
- extra panenský olivový olej podle potřeby
- rostlinný olej na smažení
- sůl a pepř
Jak připravit pomalu pečenou frittatu s artyčoky
- Nejdříve si připravíme mandlové pesto. Do mixéru nebo food procesoru dáme 25 g parmezánu, půlku listového špenátu, mandle a stroužek česneku. Přidáme dvě lžíce olivového oleje a vše rozmixujeme dohladka. Podle potřeby přiléváme další olej a mixujeme, dokud nedosáhneme konzistence řidší kaše.
- Do trouby vyhřáté na 160 °C dáme péct cherry rajčata promíchaná se lžící olivového oleje. Rajčata pečeme hodinu.
- V misce si rozmícháme všechna vajíčka z druhou půlkou parmezánu a špetkou soli a pepřem.
- V pánvi, která může přijít do trouby a na které lze krájet, rozehřejeme olej a za občasného promíchání smažíme půlkolečka cibule deset minut.
- K cibuli přidáme artyčoky a listový salát. Vše důkladně promícháme a smažíme ještě půl minuty.
- Do pánve k zelenině nalijeme rozmíchaná vajíčka, která už nepromícháváme, jenom pánev necháme ještě půl minuty na sporáku.
- Na posledních dvacet minut, které rajčatům v troubě ještě zbývají, k nim přidáme pánev s budoucí frittatou a necháme vše v troubě společně péct.
- Na talíř servírujeme upečená rajčátka, upečenou frittatu a vše pokapeme mandlovým pestem.