Vegetariánský tažín s dýní a batáty

Na někoho to přijde až po Vánocích, někdo to potřebuje už před nimi. Dřív nebo později to ale potká každého. Potřeba zdravého, lehkého a na přípravu nenáročného jídla je kolem vánočních svátků akutnější, než kdykoliv jindy.

Zeleninový tažín s dýní a batáty

Zeleninový tažín s dýní a batáty


V takové krizové situaci je ze všeho nejlepší sáhnout po tažínu a připravit si v něm něco bez masa, soli, tuků a smažení, co i navzdory veškeré té askezi bude perfektně chutnat.

Vegetariánský tažín s dýní a batáty je přesně to jídlo, které když dojíte, budete mít pocit, že jste pro sebe udělali něco hrozně dobrého. A díky tomu, že tažín se připravuje skoro sám, tak jste neprospěli jenom fyzické stránce své osobnosti, ale i té duševní, protože jste místo stání u sporáku měli čas si odpočinout.

Ingredience na tři porce

  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 1 plechovka cizrny
  • 150 g máslové dýně nakrájené na kostky
  • 150 g batátů nakrájených na kostky
  • 70 g mandlí (výborné mandle seženete v  oříškovém obchodě Zodo.cz)
  • 2 lžíce harissa pasty
  • 2 lžíce medu
  • kuskus k podávání

Jak připravit vegetariánský tažín s dýní a batáty

  1. Nejdříve v tažínu promícháme konzervovaná rajčata, harissu a med.
  2. Po té do tažínu přidáme dýni, batáty, cizrnu a mandle. Vše dobře promícháme.
  3. Tažín přiklopíme a dáme do trouby. Aby nám tažín náhodou nepraskl, dáváme jej do studené trouby a až potom nastavíme požadovanou teplotu.
  4. Na tažínu je nejlepší, že si dobu pečení můžete přizpůsobit podle sebe a toho, kolik máte na přípravu času. Tažínu nejlíp vyhovuje pomalé pečení, takže když ráno všechno nachystáte, zelenina se vám může celé dopoledne pozvolna péct a v poledne máte bez větší námahy hotový parádní oběd. Pokud spěcháte nebo jste hladoví, zvyšte teplotu a ke stolu můžete usedat dřív.
  5. Já jsem vegetariánský tažín první hodinu pekla v troubě rozehřívající se a rozehřáté na 180 °C a po té jsem na další hodinu a čtvrt teplotu snížila na 140 °C. Zelenina byla krásně měkká a chutě propojené.
  6. Zeleninový tažín výborně chutná s kuskusem.
Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..