Plněné cukety s voňavým kuskusem

Když se teď tak dívám na tenhle recept na plněné cukety, říkám si, že je hrozná škoda, že kouzlo plněné zeleniny neobjevuji častěji.

Recept stejně jako tacos se sladkou bramborou a kořeněná vejce s freekehem pochází od rozvážkové služby Gousto, o které si můžete přečíst víc na Vitalia.cz. Plněné cukety jsou posledním receptem, který mně v mé testovací krabičce dorazil. A opět je to přesně takové to jídlo, které bych se nebála nabídnout ani tomu nejnáročnějšímu masožravému strávníkovi. Kombinace ochuceného kuskusu, pořádně pálivého jogurtu a cuket zasypaných fetou je prostě parádní a vůbec nechápu, proč na britských webech tak často narážím na recepty, kde se cukety plní mletým masem nebo klobáskama. Vždyť je to úplně zbytečné, když stejnou parádu nadělá i dobře nakořeněná zelenina.

Ingredience na plněné cukety pro dva strávníky

  • 2 cukety
  • 1 červená cibule nasekaná najemno
  • 2 rajčata nasekaná najemno
  • 100 g fety
  • 120 g bílého jogurtu
  • 150 g kuskusu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • menší svazek hladkolisté petrželky
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce koření baharat
  • 1/2 lžíce kajenského pepře
  • 1 kostka zeleninového vývaru se sníženým obsahem soli
  • sůl a pepř
  • špetka cukru
  • 1 lžička olivového oleje
  • rostlinný olej na smažení

Jak připravit plněné cukety

    1. Cukety podélně rozkrojíme a lžičkou vydlabeme vnitřek. Ten nasekáme najemno a odložíme na pozdější použití.
    2. V pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli.

 

  • Petrželku včetně stonků nasekáme na jemno. Nasekané stonky přidáme k zelenině do pánve a zbytek petrželky si odložíme na pozdější použití.
  • Do pánve přidáme nasekaný vnitřek cuket a ještě vše smažíme čtyři minuty nebo tak dlouho, dokud zelenina není měkká a z pánve se neodpaří veškerá tekutina.
  • Vydlabané cukety položíme na plech vyložený papírem. Vnitřky cuket lehce osolíme a opepříme a naplníme zeleninovou směsí.
  • V misce smícháme nasekané lístky petrželky s nadrobenou fetou, špetkou soli a lžičkou olivového oleje.
  • Povrch naplněných cuket posypeme ochucenou fetou.
  • Cukety pečeme v troubě rozehřáté na 220 °C deset až patnáct minut.
  • V kastrólku přivedeme k varu 400 ml vody, ve které rozmícháme rajský protlak, oregano, druhou půlku zeleninového vývaru a špetku cukru.
  • Takto připraveným vývarem zalijeme kuskus a necháme ho několik minut nabobtnat. Až je kuskus měkký, tak ho vidličkou nakypříme.
  • Mezi tím si smícháme jogurt s kajenským pepřem a uzenou paprikou.
  • Upečené cukety servírujeme s kuskusem a kořeněným jogurtem.

 

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..