Bakewell puding

Jeden z nejtradičnějších anglických dezertů.

Malinový bakewell puding

Malinový bakewell puding



Bakewell puding je dobrou ukázkou toho, proč mám na blogu tak málo fotek. Při nakrajování i konzumaci celého koláče jsem u sebe měla hned tři potencionální fotografy a na to, že by se měl puding vyfotit, jsme si vzpomněli těsně před tím, než Miloš zabořil lžičku do posledního dílku. Proto je ten kousek na fotce takový trochu rozpadlý a neestetický.
Mystická tvář Derbyshiru

Mystická tvář Derbyshiru


Bakewell puding nijak nesouvisí s tím, že by byl správně upečen. Je to jenom zajímavá shoda náhod. Tenhle dezert získal své jméno podle derbyshirské vesnice Bakewell. Ani její jméno ale nijak nesouvisí s dobrým pečením. Název vesnice odkazuje údajně na místní studnu.
Bakewell puding má ještě svého mladšího příbuzného jménem bakewell tart. Jsou si docela podobní, ale Bakewellané a tradicionalisté vám vysvětlí, že to není jedno a totéž.

Takže, jaký je rozdíl mezi bakewell pudingem a bakewell tartem?

Bakewell puding byl poprvé upečen někdy v první polovině 19. století ve vesnici Bakewell. Bakewell tart s touhle vesnicí nemá nic společného. Koláč vymyslela firma Mr Kipling asi jako přístupnější verzi bakewell pudingu.

Bakewell puding se skládá z krusty vytvořené z listového těsta, která je potřená ovocnou marmeládou (nejčastěji jahodovou nebo malinovou) a naplněná směsí vajec, másla, cukru a mletých mandlí. Tart se narozdíl od toho dělá z křehkého těsta, mandlová náplň neobsahuje vejce a povrch koláče je posypán mandlovými plátky.

Mlžné krásy Derbyshiru

Mlžné krásy Derbyshiru


Pokud byste se náhodou někdy ocitli v Bakewellu, asi budete za nejtradičnějším pudingem směřováni do obchodu The Old Original Bakewell Pudding Shop, kde tenhle tradiční recept údajně pečou podle toho nejstaršího a nejoriginálnějšího receptu. Jejich puding je důkazem toho, že to co je staré a tradiční, nemusí vždy být to nejlepší. Pokud tedy do doby vaší případné návštěvy Bakewellu v The Old Original Bakewell Shopu neobjeví ještě starší a zároveň mnohem lepší recept, raději si tam puding nekupujte a spíš si upečte ten můj podle tradičního receptu z BBC. Je mnohem lepší a pro cizince, kteří do Derbyshiru dorazili ze zchoulostivělé jižní Anglie, výrazně stravitelnější.

Ingredience

  • 1 plát vyváleného listového těsta
  • 5 lžic malinové marmelády
  • 150 až 300 g malin (mohou být klidně rozmrazené z mrazáku)
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 5 vajec
  • 150 g mletých mandlí

Postup

  1. Dortovou formu si vyložíme rozváleným listovým těstem.
  2. Povrch listového těsta potřeme marmeládou a poklademe malinami.
  3. Ručním šlehačem promícháme máslo s cukrem do pěny.
  4. Nyní do směsi másla a cukru přidáme vždy jedno vejce, zapracujeme ručním šlehačem, přidáme pětinu mandlí, zapracujeme a tak postupujeme, dokud nespotřebujeme všechna vejce i mandle.
  5. Mandlovou směs nalijeme do dortové formy. Uhladíme povrch a nožem odřízneme případné přečuhující okraje z listového těsta.
  6. Puding pečeme v troubě vyhřáté na 190°C 35 až 40 minut, dokud povrch nezačne zlátnout.

Bohužel netuším, jak puding chutná vytažený přímo z trouby, ale voněl úžasně. Pokud jej ale budete jíst třeba až druhý den vychladlý, tak doporučuji ho dát nahřát do trouby. Listové těsto zkřupatí a chutě se výborně rozvinou. Mňam…

Bakewellský krasavec

Bakewellský krasavec

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..