Curry z kalabasy a rajčat

Ke kalabase se nehodí jenom maté. Dobře taky chutná třeba s rajčaty.
kalabasa_curry

Poslední z receptů, který vznikl při tvorbě článku o exotické zelenině pro web Vitalia.cz
Recept je to jednoduchý, ale myslím, že kvůli použité zelenině snad i ten nejzajímavější.

Pokud jste si totiž stejně jako já mysleli, že kalabasa je s námi na světě jenom proto, aby se z ní dělaly nádoby na maté, tak budete asi překvapeni tím, že kalabasa je především zelenina chutí, použitím a občas i vzhledem podobná cuketě.
kalabasa
Až když kalabasa plně dozraje, tak její oplodí zdřevnatí a potom se skvěle hodí na výrobu nádob mimo jiné i na maté nebo k výrobě rezonančních částí hudebních nástrojů.

Já maté nepiju už roky a všeobecně dávám přednost keramickým hrníčkům, takže doporučuji kalabasu sníst.

Jenom pozor. Kalabasa stejně jako ostatní plody rostlin z rodu tykvovitých obsahuje fytochemickou látku cucurbitacin, která ve vysokém množství může zabíjet. Normálně se v kalabase tenhle zabiják v nebezpečných koncentracích nevyskytuje. Když se vám ale do ruky dostane špatně skladovaná kalabasa, může se stát, že budete mít smůlu a kalabasa bude to poslední, co kdy sníte. Pokud si tedy chcete být stoprocentně jistí, že se nechystáte, uvařit si své poslední jídlo, doporučuji vždycky ochutnat kousíček syrové kalabasy. Když bude nepřirozeně hořká, tak jí nehostěte ani svého největšího nepřítele.

A ještě jedno užitečné upozornění. Kromě toho, že kalabasa může mít tisíc tvarů, tak má také tisíc jmen. V obchodě ji tak taky můžete najít pod jmény indická okurka, lagenárie, bottle gourd squash, loki, cucuzza nebo dudhi.

Ingredience

  • 1 kalabasa (cca 400 g) oloupaná, odsemeněná a nakrájená na půl až centimetrové kostky
  • 300 g cherry rajčat nakrájených na menší kousky
  • 180 g bílého jogurtu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • špetka kajenského pepře
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1 sušená chilli paprička
  • špetka soli
  • 1 lžíce rostlinného oleje na smažení

Postup

  1. Nakrájenou kalabasu dáme do hluboké pánve a zalijeme polovinou hrnku vody. Kostky kalabasy by neměly být úplně ponořené. Do pánve přidáme mletou papriku, kajenský pepř, kurkumu a sůl. Vše dobře promícháme.
  2. Pánev přikryjeme a kalabasu na středním ohni dusíme pět minut.
  3. Do pánve přidáme rajčata a dusíme ještě deset minut.
  4. Curry by v průběhu vaření nemělo přijít o všechnu vodu. Mělo by připomínat hustou polévku. Pokud se nám ze zeleniny vyvařilo příliš moc tekutiny, dolijeme do pánve potřebné množství vody.
  5. Do bílého jogurtu přidáme několik lžic curry a důkladně rozmícháme. Takto naředěný jogurt vmícháme do curry.
  6. Na menší pánvi si rozehřejeme rostlinný olej a přidáme do něj hořčičná semínka a sušenou chilli papričku. Koření smažíme dokud hořčičná semínka nezačnou praskat. Po té je i s olejem vsypeme do hotového curry, promícháme a podáváme.
  7. Curry můžeme podávat jak s rýží, tak i třeba s uvařeným bulgurem nebo kuskusem.

Originální recept pochází z webu Local Global Kitchen.

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..