Marocká polévka s kořením ras el-hanout

Tuhle polívku jsem vařila s přesvědčením, že nám vydrží minimálně na tři dny.

Přece jenom více než kilo zeleniny a litr a půl zeleninového vývaru působí dost monumentálně. Však jsem kvůli tomu také vytáhla náš největší hrnec, který jsme si pořídili, když jsme naše známé pozvali na český guláš.

Nevím, kde se stala chyba. Jestli kilo zeleniny není tak moc, jak to na první pohled vypadá nebo jestli jsme jenom hrozní žrouti, ale po vydatném polívkovém obědě jsme málem neměli co večeřet.

Ponaučením plynoucím z tohoto receptu je tak moudro Někdy Není všechno tak velké, jak se na první pohled zdá.

Ale abych nekončila tak pesimisticky, tak musím říct, že kombinace lehce pálivé zeleninové polívky se studeným a mátově svěžím jogurtem je to nejlepší, co jsem v tomhle týdnu zatím ochutnala.

Ingredience

  • 400 g mrkve
  • 300 g máslové dýně (neboli správně řečeno máslové tykve)
  • 200 g brambor
  • 200 g pastináku
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce koření ras el-hanout
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

K podávání

  • 200 g řeckého jogurtu
  • větší hrst nasekaných čerstvých lístků máty
  • pepř

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na osminky a rozdělíme na jednotlivé vrstvy. Mrkev, dýni, brambory a pastinák očistíme a nakrájíme na větší kostky. Případně se podíváme v supermarketu, která zelenina se prodává už nakrájená na úhledné kousky, budeme se stydět za své neekonomické chování a budeme doufat, že ty kousky mrkve pocházejí z křivých jedinců, kteří by jinak skončili v odpadu a svůj mrkví život prožili beze smyslu.
  2. Všechnu zeleninu společně s oloupanými stroužky česneku promícháme s olivovým olejem, kořením ras el-hanout, solí a pepřem.
  3. Takto ochucenou zeleninu rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a v troubě rozehřáté na 200°C pečeme 35 minut nebo tak dlouho, dokud zelenina není měkká a nezačne lehce karamelizovat.
  4. Upečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
  5. Nakonec zeleninu rozmixujeme do konzistence hladkého krému a pokud nám polívka přijde příliš hustá, tak ji doředíme na požadovanou hustotu vodou.
  6. Polívku na talíři doplníme řeckým jogurtem smíchaným s nasekanou mátou a pepřem.

Originální recept pochází z BBC.

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..