Frittata s cherry rajčaty a hráškem

Něco málo o citlivé povaze našeho požárního hlásiče. A samozřejmě super recept k tomu.

Z tohoto receptu mám opravdu radost. A to hned z několika důvodů.

Tak zaprvé, konečně mám v kuchyni takovou pánev, ve které je možné frittatu připravit. Frittata se totiž nejdřív smaží a na několik posledních minut se dá do trouby pod gril. Proto potřebujete pánev vhodnou do trouby. Takže žádné plastové držadlo a materiál nezvládající vyšší teploty. Kromě toho by taková pánev neměla mít ani žádný teflonový nebo podobně choulostivý povrch, na který se nemůžete vrhnout nožem. Hotovou frittatu je potřeba z pánve nějak dostat a dřevěnou špachtlí to moc dobře nepůjde. Ideální je proto nějaká nerezová pánev s kovovým držadlem. A přesně taková se mnou nedávno přiletěla do Londýna. Takže frittatové radovánky můžou začít.

Dalším důvodem, proč mě tenhle recept tak potěšil je fakt, že je neuvěřitelně snadný a rychlý. Ono to z toho zdlouhavého popisu asi úplně tak nevypadá. Věřte mně ale, že když si práci dobře rozvrhnete, tak jste hotoví za pár minut. A to říkám já, které všechno trvá třikrát déle než obyčejnému smrtelníkovi.

No a poslednímu důvodu, proč mě tahle frittata udělala radost, porozumí jenom ten, kdo už měl někdy tu čest s britskými požárními hlásiči. Tahle zařízení mají docela citlivou dušičku a sotva se jim něco jenom trochu nezdá, tak začnou neuvěřitelně řvát. Takže stačí u nás v kuchyni dát cokoliv pod gril a náš požární hlásič má záchvat.

Naštěstí se mně tentokrát na něj podařilo vyzrát. Ještě než jsem dala frittatu do trouby, otevřela jsem všechna okna i dveře v kuchyni. Myslím, že tenhle příval čerstvého vzduchu náš hlásič uspokojil a neměl důvod ječet jako siréna. Je to poprvé, co jsme to náročné soužití hlásiče a grilu tak úspěšně zvládli.

Ingredience

  • 400 g brambor
  • 1 cibule
  • 150 g cherry rajčat
  • 200 g zeleného hrášku (čerstvého, mraženého nebo klidně z konzervy)
  • 4 vejce
  • 80 g čedaru
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej na smažení

Postup

  1. Brambory očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Takto připravené brambory vaříme 10 minut, dokud nejsou měkké. Nesmíme je ale rozvařit. Měly by spíš být tvrdší než měkké.
  3. Hotové brambory slijeme a necháme zchladnout.
  4. V míse rozkvedláme čtyři vajíčka a dochutíme je solí a pepřem. Potom k nim přidáme k nim rozpůlená cherry rajčata, zelený hrášek a uvařené brambory.
  5. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a na rozpáleném oleji v pánvi ji zpěníme.
  6. Do pánve přidáme vaječnou směs se zeleninou. Brambory na pánvi rozestřeme, aby vrstva zeleniny byla všude stejně vysoká.
  7. Brambory se zeleninou necháme bez jakéhokoliv promíchávání na pánvi smažit patnáct minut. Mezi tím si v troubě rozehřejeme gril.
  8. Povrch frittaty posypeme nastrouhaným sýrem a pánev dáme na pět minut pod gril, aby se sýr rozpustil a začal bublat.
  9. Hotovou frittatu necháme chvilku zchladnout, aby se zpevnila a šla lépe krájet.

Recept pochází z webu homemadebyyou.com. Myslím ale, že tohle je přesně to jídlo, kde i méně zdatní experimentátoři mohou popustit uzdu své fantazii. K bramborám a rozpuštěnému sýru se hodí snad cokoliv.

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..