Rizoto z quinoi se zeleným chřestem

Zdravější varianta největšího vynálezu italské kuchyně.

Miluji italské rizoto plné parmezánu a másla.

Myslím ale, že naposledy jsem rizoto dělala asi tak před třemi lety. Důvody, proč jsem rizoto do své kuchyně tak dlouho nepustila jsou hned dva.

Zaprvé, asi už jsem se zde někdy zmiňovala o tom, že mně nebaví nějaké jídlo vařit podruhé nebo nedejbože snad potřetí a počtvrté. A i když je rizoto super, tak při jeho přípravě mě už nemá co překvapit a tak pro mě tenhle jinak úžasný pokrm nějak ztratil na atraktivitě. A samozřejmě druhým důvodem, proč jsem na rizoto tak trochu zanevřela je, že je tak dekadentně dobré, až z té spousty parmezánu a bílé rýže mám týdenní výčitky svědomí.

Taková quinoa, ale řeší oba dva výše zmíněné problémy.

Udělat rizoto z quinoi místo rýže je rozhodně výzva. A také předpokládám, že quinoa ještě ničí postavě neublížila.

Při přípravě tohodle quinota jsem postupovala úplně stejně, jako když dělám klasické rizoto. Jediný rozdíl byl v tom, že při vaření quinoi jsem spotřebovala asi jednou tolik vývaru než v případě rýžového rizota. Prostě, quinoa je nějak víc žíznivá.

Ingredience

  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 3 stroužky česneku nakrájené najemno
  • 300 g quinoi
  • 125 ml bílého vína
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 200 g zeleného chřestu nakrájeného na kousky velikosti sousta
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
  • 20 g másla
  • rozmarýn
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Postup

  1. Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibuli s česnekem.
  2. K cibuli přidáme quinou a krátce ji opražíme.
  3. Quinou zalijeme vínem, počkáme až se tekutina vypaří a začneme po nadběračkách přilévat zeleninový vývar. Vždycky když se tekutina vypaří, přilijeme další naběračku vývaru. Mně to vydalo přesně na litr a půl vývaru. Je ale dost možné, že budete mít jinak žíznivou quinou a budete vývaru potřebovat méně nebo klidně i více.
  4. Až začne quinoa měknout a začneme přemýšlet o poslední naběračce vývaru, tak do pánve přidáme chřest a dál pokračujeme, dokud není quinoa měkká podle našich představ.
  5. Na závěr do quinoi přidáme máslo, půlku nastrouhaného parmezánu a vše dochutíme solí, pepřem a rozmarýnem.
  6. Zbylým parmezánem quinoto posypeme na talíři a přemýšlíme o tom, jestli je lepší rizoto z nezdravé bílé rýže nebo tohle neuvěřitelně zdraví prospěšné quinoto.
Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..