Pečená cherry rajčata s mozzarellou a bazalkovým olejem

Salát caprese trochu jinak a lépe.

I když tohle prý není běžná anglická zima, chce se mně poslední dny radostně zvolat: “Anglie je Kalifornií Evropy!”
V sobotu jsem odlítala z Brna, kde bylo něco jako deset stupńů pod nulou a paní na letišti u přepážky mně říkala, že asistent pro mě přijde, až budou vědět, jestli letadlo z Londýna kvůli sněhu vůbec přistane. Nechci vědět, co to v letištním slangu znamená, když letadlo nepřistane.
V neděli jsme vyrazili do Londýna. Bylo čtrnáct stupňů nad nulou a já jsem litovala, že jsme nikde nenarazili na stánek se zmrzlinou. Nikdy jsem si totiž v polovině ledna nedala v Evropě zmrzlinu a hrozně ráda bych si tenhle zážitek zapsala do svého seznamu absurdit.
Prostě po týdnu lehkého mrazu a pěti minut sněžení (což jsem propásla, protože jsem krutě mrzla v Brně) tady máme naprosto stejné počasí jako když jsme přesně před třema rokama dorazili do Kalifornie. Myslím, že v San Franciscu bylo každé dopoledne (než se rozhnaly ranní mlhy) snad i chladněji než u nás v Hampshiru u rybníka.
Takže, když už víte, jaké tady na severu máme počasí, asi vám salát caprese k večeři nepřijde jako tak moc zvláštní volba. Prostě v tom teplu má člověk chuť na něco svěžího a lehkého.
Recept jsem si vypůjčila od Nigelly Lawson a opět ho upravila k obrazu svému. Vřele doporučuji se řídit mým postupem, protože nechat mozzarellu marinovat v bazalkovém oleji byl vážně dobrý nápad.

Ingredience

  • 330 g cherry rajčat
  • 2 bochánky mozzarelly
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • svazek čerstvé bazalky
  • sůl a pepř

Postup

  1. Rajčata na plechu vyloženém pečícím papírem promícháme s dvěmi lžícemi olivového oleje, špetkou soli a troškou čerstvě namletého pepře.
  2. Rajčata pečeme v troubě vyhřáté na 220°C 25 minut.
  3. Mezi tím ponorným mixérem nebo food procesorem rozmixujeme všechnu bazalku s dvěmi lžícemi olivového oleje, lžící vinného octa a špetkou soli s pepřem.
  4. Mozzarellu natrháme na kousky o velikosti sousta, promícháme s bazalkovým olejem a necháme marinovat klidně i čtyři hodiny.
  5. Upečená rajčata necháme schladnout (klidně také i čtyři hodiny) a při podávání je naklademe na talíř společně s marinovanou mozzarellou a vše pokapeme zbylým bazalkovým olejem.

Ideální letní večeře, která se hodí i pro teplé zimní večery.

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..