Cibulačka po britsku

V čem se britská cibulačka může lišit od té francouzské?

No přece v tom, že recept na ni pochází z BBC a že se francouzské ingredience vymění za britské suroviny.
Takže víno, které dělá cibulačku cibulačkou nahradí britský cider (rozhodně ne ten francouzský) a místo gruyere se na tousty použije všudypřítomný čedar.
Asi tahle záměna lokálních surovin nebude tak úplně od věci, protože musím říct, že díky cideru mně britská cibulačka chutnala mnohem víc než francouzský originál. Teď mluvím hlavně o svých domácích pokusech o tu nejlepší cibulačku. Vzpomínce na úžasnou francouzskou cibulačku v Colmaru se rozhodně hned tak něco nevyrovná. Pokud jde ale o moje domácí vaření, tak britská varianta vyhrává. Cider totiž polívce ubral tu zvláštní cibulovou sladkost, která mně na tomhle druhu polívky občas nesedla a přitom z ní neudělal ani nic odporně kyselého. Prostě dobrý britský cider v polívce tak správně vyvážil chutě.
A ještě jedna věc byla na téhle polívce super…
Už dva měsíce vařím v kuchyni, kde je i navzdory jinak docela velké nevybavenosti trouba s grilem, což do té doby pro mě byla věc nevídaná. Ještě mnohem víc super ale je, že se mně pod tímhle grilem podařilo udělat tousty k cibulačce, aniž bych při použití grilu zároveň nespustila požární alarm, jak už se mně to během těch dvou měsíců párkrát podařilo.

Ingredience

na polívku

  • 50 g másla
  • 1 kg cibule nakrájené na tenká kolečka
  • 1 lžíce cukru
  • 250 ml cideru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce čerstvých lístků tymiánu
  • sůl a pepř

na tousty

  • 4 krajíčky chleba (ne toustového)
  • 15 g másla
  • 100 g nastrouhaného čedaru

Postup

  1. Na rozpáleném másle začneme smažit cibuli, ke které přisypeme cukr a vše dobře promícháme.
  2. Na středně silném ohni cibuli smažíme za občasného promíchání 45 minut. Cibule by se neměla spálit, ale měla by být ve výsledku měkká a lepkavá.
  3. K cibuli přilijeme cider a necháme z něj polovinu odpařit.
  4. Po té do hrnce přilijeme zeleninový vývar, přidáme tymián a bobkový list a polívku na mírném ohni vaříme 20 minut.
  5. Cibulačku dochutíme solí a pepřem a připravíme si tousty.
  6. V troubě si rozehřejeme gril a krajíčky chleba poklademe tenkými kousky másla a dáme je na chvilku pod gril.
  7. Když začne být chleba opečený, vyndáme jej z trouby a každý krajíček posypeme sýrem. Tousty vrátíme pod gril a necháme je tam tak dlouho, dokud se sýr nerozteče.
  8. Cibulačku podáváme s teplými tousty a u jídla se nezapomeneme zmínit o tom, jak je ta britská cibulačka mnohem lepší než francouzský originál.
Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..