Mac and Cheese s quinoou bez těstovin

Na jednom konci je nezdravé, ale hrozně dobré, jídlo Mac and Cheese, na druhém konci pomyslné osy je neuvěřitelně zdravá veganská varianta tohodle jídla a někde uprostřed je moje vlastní verze.

Původní recept pochází z kuchařky The Everything Healthy Casserole a jmenoval se Vegan Quinoa Mac and Cheese. Když se podíváte na ingredience mého receptu, tak vám asi hned dojde, že jsem hodně popustila uzdu své fantazii.
Z originálního receptu tak zůstala asi jenom ta quinoa a všechny ostatní ingredience byly zaměněny za příjemnější varianty.
Brokolici jsem vyměnila za kukuřici, sojové mléko ustoupilo tomu obyčejnému kravskému, veganský sýr jsem se ani nepokoušela shánět a použila starý dobrý čedar a aby toho nebylo málo, tak jsem k tomu všemu ještě přihodila trochu úžasné anglické slaniny, která je v Anglii úplně něco jiného než anglická slanina v Brně.
Možná moje casserole teď už není tak krásně veganské a zdravé, ale zato bylo moc chutné. A ta quinoa tomu aspoň trochu dodávala zdání zdravé večeře.

Ingredience

  • 1 a 1/2 hrnku quinoi
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • 100 g slaniny nakrájené na kostky
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 3 rozmačkané stroužky česneku
  • 1 lžíce mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 a 1/2 hrnku nastrouhaného sýra
  • 1 velká plechovka kukuřice
  • 100 g cherry rajčat rozpůlených
  • 1/2 hrnku strouhanky z čerstvého bílého pečiva
  • svazek petrželky nasekané najemno
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Postup

  1. Zeleninový vývar přivedeme k varu, nasypeme do něj quinou, přikryjeme a vaříme 15 minut. Quinou necháme vychladnout a pokud nám v ní zbyla nějaká přebytečná voda, tak ji slijeme.
  2. Na pánvičce začneme smažit slaninu a až je téměř hotová, přidáme k ní nakrájenou cibuli, kterou smažíme ještě tak 5 minut. Na poslední minutu k cibuli přidáme česnek a dál smažíme.
  3. Do pánvičky ke slanině a cibuli přidáme mouku, důkladně ji promícháme a smažíme, dokud nezačne oříškově vonět.
  4. Do pánve přilijeme mléko a za stálého míchání jej vaříme cca 3 minuty, dokud omáčka nezačne houstnout.
  5. Pánvičku odstraníme ze sporáku a hned do omáčky přimícháme 1 hrnek sýra, který důkladně v omáčce rozmícháme. Omáčku dochutíme solí a pepřem.
  6. V zapékací míse promícháme quinou, kukuřici, rajčata a sýrovou omáčku.
  7. V misce si promícháme 1/2 hrnku sýra, strouhanku a petrželku a směsí posypeme quinou v zapékací míse.
  8. Quinou pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 20 minut, dokud sýr na povrchu nezačne bublat.
Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..