Nepečený meruňkový dort

Některá jídla jsou prostě nadčasová.

Recept na tenhle dort pochází z aspoň dvacet let staré kuchařky. Chutnal mně tehdy, když stará kuchařka ještě byla novou a chutná mně i dneska, kdy světu vládnou cheesecaky a cupcakes.
A co teprve, když máte tak hodnýho tatínka, že vám vyrobí a potom přenechá trochu meruňkového likéru na polití piškotů, který tím získají naprosto nový rozměr.

Ingredience

  • 20 meruněk
  • 240 g dětských piškotů
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 250 ml zakysané smetany
  • 7 lžic cukru krupice
  • meruňkový likér (není nutný)
  • šlehačka na ozdobu (není nutná)

Postup

  1. Meruňky si rozpůlíme a vypeckujeme.
  2. Rozpůlené meruňky naskládáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby všechny meruňky byly ponořené do vody a přidáme 5 lžic cukru. Meruňky povaříme na mírném ohni cca 5 minut. Meruňky by měly změknout, ale ne se rozvařit a být příliš blencavými.
  3. V míse si smícháme jogurt, zakysanou smetanu a zbylé 2 lžíce cukru.
  4. Dno dortové mísy vyskládáme piškoty (a pokud máme, tak je zakapeme meruňkovým likérem). Na piškoty vyskládáme vrstvu povařených a zchladlých meruněk a vše zalijeme půlkou jogurtovo-smetanového krému. Toto vrstvení zopakujeme ještě jednou a celý dort zakončíme vrstvou piškotů.
  5. Dort dáme na několik hodin do ledničky, aby náplň ztuhla.
  6. Před podáváním můžeme dort ozdobit ušlehanou šlehačkou a poklást půlkami meruněk.

Poslední krok není ale vůbec nutný, pokud vám nejde o hezký vzhled dortu. On je totiž dobrý (a možná i lepší) bez závěrečné šlehačky a já osobně mám potom o kapánek menší výčitky svědomí.

Šiřte mločí slávu:

2 thoughts on “Nepečený meruňkový dort

    • Já jsem ten likér nevyráběla, ale jestli jsem to správně pochopila, tak to byla kombinace meruňkového sirupu (vedlejší produkt, který vznikl při sváření meruňěk pro naložení do alkoholu) a meruňkovice. Ale loni, myslím, taťka vytvářel meruňkový likér trochu jinak. Každopádně oba dva (ten letošní i loňský) byly skvělý.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..