Vegetariánský hamburger z quinoi

Léto je super… Dlouhé večery, žádná zima, zmrzlina, koupání a tak. Jedna z nejlepších věcí na létě je ovšem grilování.

Quinoa hamburger

Quinoa hamburger


Grilovat se dá kde co – lilek, cuketa, brambory, paprika, hermelín, oštěpek, ananas, banány… Jenomže beztak se nejčastěji griluje maso a zase jenom maso. Ne, že bych byla striktní vegetarián, ale myslím, že z tohodle blogu je docela zřejmé, že masu moc neholduji. Pravda, kvůli nad ohněm opečenému špekáčku bych šla světa kraj. Jenomže, když mám právě slabší chvilku, vždycky mi ten skvělý špekáček zhořkne v puse, když si uvědomím, kolik prasátek a kraviček muselo padnout kvůli našim grilovacím radovánkám. A tak jsem začala přemýšlet, co a jak grilovat a zachovat si přitom čisté svědomí.

Grilovaný lilek nebo hit letošní sezóny oštěpek je super, ale co takhle něco sofistikovanějšího… Co třeba takový hamburger?

Po mrkvových hamburgrech jsem to tentokrát vyzkoušela s quinoou a přidala k ní vše, co dům dal a na co jsem měla právě chuť (nevařil takhle nějak Pejsek s Kočičkou dort?). V obou dvou případech je chuť skvělá, ale úskalí tkví v konzistenci. Je těžké vychytat tu správnou hustotu, aby se hamburger nerozpadal a zároveň, aby nebyl přecpaný pšenicí a místo hamburgeru to nebyla houska s houskou. Po usilovném přemýšlení nad mísou s hamburgerovou směsí a následném adrenalinovém grilování jsem ale nakonec vždycky s výsledným produktem spokojená. Nikdy to samozřejmě nebude šťavnatý hovězí hamburger s opečenou kůrčičkou, ale místo toho mě u srdce hřeje, že kvůli mé večeři nemusel nikdo umřít.

Takže s chutí do toho! Naše chuťové potěšení není tou nejdůležitější věcí na světě!

Ingredience

  • 150 g quinoi
  • 1 plechovka fazolí
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 30 g čedaru
  • 1 vejce
  • ovesné vločky dle potřeby na zahuštění
  • velká hrst čerstvé bazalky
  • sriracha
  • sůl
  • rostlinný olej
  • 4 hamburgerové housky (já mám ale nejraději obyčejné sýrové bulky, viz foto)
  • a samozřejmě vše, co do správných hamburgerů patří (paprika, cibule, kečup, sýr, atd.)

Postup

  1. Quinou uvaříme ve dvojnásobném množství osolené vody. Trvá to cca 15 až 20 minut. Ke konci vaření hlídáme, aby se nám quinoa nepřipálila.
  2. Na rozpáleném oleji si zpěníme najemno nakrájenou cibuli s nadrceným česnekem.
  3. Až nám quinoa i osmažená cibulka zchladnou, smícháme je v míse společně s fazolemi (bez omáčky), sýrem, vejcem, bazalkou, srirachou a solí. Nejlepší je promíchat směs rukama, abychom při tom rozdrtili co nejvíc fazolí.
  4. Když máme vše důkladně promíchané a co nejvíc fazolí rozmačkaných zahustíme směs ovesnými vločkami. Mně to tak vyšlo na jednu velkou hrst vloček. Možná by směs na hamburgery mohla být i hustší, ale chtěla jsem se vyhnout tomu, že bych místo hamburgerů z quinoi a fazolí měla buchtu plnou ovesných vloček.
  5. Až jsme s hustotou i chutí spokojení, vytvarujeme ze směsi čtyři hamburgery.
  6. Hamburgery před grilováním potřeme olejem, aby se nám nepřichytávaly na mřížku.
  7. Hamburgery grilujeme tak dlouho, aby nebyly syrové, ale zase ne tak dlouho, aby se nám začaly rozpadat. Samozřejmě můžeme hamburgery i usmažit na pánvi a nebo nejlépe upéct v troubě. Ale kdo by v tomhle letním počasí odolal grilu, že.
  8. Myslím, že zde nemusím popisovat, jak dokončit hamburger, protože každý na to má svůj nejzaručenější postup a každý vyznává jiné vrstvení. Takže po té, co rozkrojíte a vším potřebným naplníte svojí oblíbenou hamburgerovou housku, zbývá už jenom se zakousnout a myslet na to, že kvůli tomuhle hamburgeru nemuselo zemřít žádné chlupaté ani opeřené zvířátko.

    Další vegetariánské hamburgery

    Vegetariánský hamburger z mrkve

    Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..