Indické obbattu s datlovou náplní

Když jsem poprvé ochutnala obbattu, byl to pro mě menší zázrak.

Tak tenké těsto. A jak se dovnitř asi dostala ta náplň?

A protože zbožňuji výzvy, bylo mně jasné, že téhle indické sladkosti musím přijít na kloub.

Tradiční náplň do obbattu je nějaká mně neznámá luštěnina. Setkala jsem se s pojmem toor dall i chana dall a nepodařilo se mně vygooglit, co že to vlastně je.

Raději jsem proto zvolila variantu, kterou jsem vlastně i chutnala a která se skládá z mnohem dosažitelnějších surovin. Pravda, můžete namítnout, že javorový sirup není právě dvakrát tradiční indická surovina. Ale podívejme se na to takhle… Javorový sirup je z Kanady a recept na tyhle obbatu mám od indických známých mluvících indickým jazykem kannada. Takže to ten javorový sirup zase není tak úplně mimo, ne.

Jo a jestli vám přijde následující recept složitý, tak mně vážně věřte, že to vypadá složitěji, než si myslíte. Když uválíte první dvě obbattu, bude vám hned jasný, jak na to a těch dalších deset už půjde raz dva. A ještě vám bude líto, že už došlo těsto a nemůžete už tvořit další kuličky a placičky, protože je to nakonec docela zábava.

Ingredience na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné mouky (v jednom receptu jsem našla místo celozrné mouky semolinovou mouku a tak jsem ji hned koupila a potom zjistila, že to mohla být obyčejná celozrná)
  • 1 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla
  • kurkuma
  • sůl

 

Ingredience na náplň

  • 100 g strouhaného kokosu
  • 150 g namletých ořechů dle chuti (já jsem použila to, co spíž dala; takže směs vlašských, kešu a para ořechů)
  • 200 g sušených datlí
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • olej na smažení

 

Postup

  1. V míse si promícháme obě dvě mouky, kurkumu a sůl.
  2. Do moučné směsi začneme pomalu přidávat vodu a zpracovávat těsto. Já jsem těsto dělala ve food procesoru a vody jsem nakonec použila 200 ml. Záleží ale na tom, jakou máte mouku a tak je vodu lepší přilívat po menších troškách.
  3. Těsto by mělo být nelepivé a pružné.
  4. Těsto necháme v přikryté míse odpočinout aspoň půl hodiny a zatím si připravíme náplň.
  5. Na suché pánvi opražíme kokos. Až se rozvoní, přidáme k němu oříšky a i ty opražíme. Necháme trochu zchladnout.
  6. Ve food procesoru nebo mixéru si rozmixujeme datle na co nejjemněji. Trvá to dlouho a dá to docela zabrat, ale datle by měly být úplně rozemleté až získají kašovitou strukturu.
  7. K takto připraveným datlím přidáme opražený kokos, oříšky a javorový sirup. Všechno důkladně promícháme, až se ingredience začnou spojovat v jednolitou hmotu, ze které jde vytvořit kulička.
  8. A jde se na tu nejzábavnější část… Z těsta si odkrojíme kousek o velikosti vlašského ořechu a rozválíme ho na tlustší placku. Z datlovo-ořechové hmoty si taky odebereme kousek o velikosti vlašského ořechu a zformujeme ho do kuličky. Tu položíme na střed rozváleného těsta a těstem celou kuličku náplně obalíme, až máme kouli z těsta uvnitř které je koule z náplně.
  9. Teď celou kouli rozválíme na co nejtenčí placku. Jde to překvapivě dobře a jediné, co je potřeba, tak si vždy před novým rozvalováním lehce pomoučit pracovní plochu.
  10. Až máme všechny obbattu rozválené, rozehřejeme si na pánvi trochu oleje a začneme smažit. Obbattu smažíme z každé strany přibližně minutu, dokud na těstě nevyskáčou hnědé puchýřky.
  11. Obbattu je nejlepší teplé, ale studené (pokud je teda hned nesníte) vydrží i několik dní a pořád jsou stejně dobré.

 

Jo a když se náhodou někdy setkáte s něčím, co vypadá stejně jako obbattu, ale říká se tomu holige nebo puran poli, tak vězte, že jde zase jenom o obbattu a nic jiného. Prostě obbattu má mnoho náplní a mnoho jmen.

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..