Falafel pečený v troubě

S falafelem jsem měla asi tak šest let nevyřízené účty.

V počátcích objevování toho, k čemu slouží sporák a že se dá v kuchyni udělat víc věcí než jenom kuskus, jsem v maďarském Szegedu objevila kouzlo falafelu. Nakoupila jsem cizrnu a pustila se do vlastní tvorby. Jednou se to povedlo, podruhé se to povedlo a napotřetí jsem sezvala kamarádky na svoji “specialitu” falafel.

Asi už dobře tušíte, že “specialita” se nekonala a já jsem šla k rodičům vyprosit nějaký ten sýr a chleba.

Problém byl v tom, že falafel se mně při smažení rozpadal a místo úhledných karbanátků jsem měla na pánvičce cizrnovou drť.

Se smažením čehokoliv placatého nejsem kamarád do dneška, ale jednou za čas mě přepadne chuť na falafel a já začnu přemýšlet, jestli bych si neměla zase jednou sáhnout na svoje kuchařské dno a pustit se do falafelu.

Když jsem měla nedávno zase tenhle svůj záchvat chuti na falafel, shodou okolností jsem ve stejnou dobu narazila na webu TheKitchn.com na návod, jak připravit falafel bez smažení.

Takže jsem zase jednou koupila cizrnu a pustila se do falafelu. Buďto to bude stářím a nebo spíš jenom lepším receptem… Tentokrát se mně falafel vážně povedl a já už zase přemýšlím, že na něj pozvu kamarádky.

Ingredience

  • 1 plechovka cizrny
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/5 hrnku mouky
  • koriandr
  • římský kmín
  • chilli
  • sůl
  • 2 arabské chleby
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • natrhané listy libovolného listového salátu
  • koření dle chuti

Jak připravit falafel pečený v troubě

  1. Cizrnu, nahrubo nakrájenou cibuli, pokrájený česnek, olivový olej, citronovou šťávu a koření dáme do mixéru/food procesoru a rozmixujeme, až máme pastu obsahující menší kousky cizrny.
  2. Přidáme prášek do pečiva a mouku a opět rozmixujeme. Pokud se nám zdá hmota stále příliš řídká a nejdou z ní tvořit placičky, tak po hrstech přidáváme mouku. Ale pozor, abychom místo cizrnových karbanátků neměli moučňáky.
  3. Na plech si rozložíme papír na pečení, který jemně potřeme olivovým olejem. Na takto připravený plech vyskládáme jednotlivé karbanátky a i ty jemně potřeme olejem. Aby falafel ve výsledku křupal, musí se co nejvíc dotýkat plechu. Je proto lepší dělat placatější karbanátky než nějaké tlusté bochánky.
  4. Falafel pečeme v troubě rozehřáté na 180°C přibližně 20 minut. V polovině pečení karbenátky otočíme, aby byly křupavé z obou dvou stran.
  5. Zatímco se falafel peče, smícháme jogurt s rozdrceným česnekem a oblíbeným kořením a připravíme si taky arabské chleby.
  6. V mikrovlnce na plný výkon chleba ohříváme 30 sekund. Po té z něj uřízneme cca jednu pětinu. U větší části chleba, která nám teď zbyla, opatrně prsty od sebe oddělíme obě dvě vrstvy chleba a vytvoříme tak kapsu.
  7. Vzniklou kapsu naplníme falafelem, jogurtem a listovým salátem.

nbsp;

Úspěch zaručen! Už se nikdy neztrapníte před žádnými hosty!

Šiřte mločí slávu:

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *