Bezlepková pizza z květáku

Jo, vždycky není všechno, tak jak má být.

Lachtani San Francisco

Vzpomínka na Kalifornii, kde rostou pidi květáky


Tenhle Recept na květákovou pizzu jsem už na pár webech zahlídla a když se nedávno objevil i na mém oblíbeném blogu Damn Delicious, řekla jsem si, že to prostě musím vážně vyzkoušet.

Takže jsem koupila květák a…

A už ten květák mě měl varovat.

Ten květák byl obrovskej. Obsadil nám celou ledničku a vzhledem k jeho velikosti a maličkosti naší ledničky se ještě teď divím, že se tam vůbec vlezl.

Kromě mega květáku jsem taky koupila všechny ostatní ingredience v množství podle receptu z Damn Delicious. Jenomže, nikdy mě nikdo nevaroval, že v Kalifornii mají asi desetkrát menší květáky než ve střední Evropě. Prý že rozmixovaného květáku mají být dva až tři hrnky. Já jich měla aspoň patnáct! A vyhoďte těch přebývajících dvanáct hrnků, že jo.

Místo jednoho vajíčka jsem tak použila dvě, parmezánu jsem nastrouhala téměř 100 g, s mozzarellou jsem ale musela šetřit a tak mně nezbývalo nic jiného, než se modlit.

Po dvanácti minutách (které doporučuje recept) pečení na 180°C jsem si myslela, že celý tenhle bezlepkový výmysl poletí do koše. Květákový základ pizzy rozhodně nezezlátl a ani se netvářil, že by kdy chtěl držet pohromadě.

Vzdávají se ale jenom padavky, že jo. A tak jsem se nevzdala a nakonec sebe i květák trápila čtyřicet minut v troubě (v té troubě samozřejmě byl jenom květák, já ne). A ani potom to pořád nevypadalo slibně. Základ skvostné mini pizzy nešel oddělat z pečícího papíru a všechno se tak nějak trhalo a kazilo.

Znovu jsem si řekla, že se vzdávají jen padavky a nechala všechny upečené placky vychladnout.

A potom to bylo ono! Základ budoucí pizzy konečně šel sundat z plechu a ani se mi nerozpadal pod rukama. Konečně jsem mohla začít vytvářet opravdovou květákovou pizzu.

A výsledek?

Budete se divit, ale ono to bylo vážně dobrý. A bezlepkový. A snad i zdravý. A hlavně dobrodružný!

Ingredience

  • 1 květák
  • nastrouhaná mozzarella (na základě množství květáku, na 2 až 3 hrnky rozmixovaného květáku 1/3 hrnku mozzarelly)
  • 2 lžíce nastrouhaného parmezánu (opět množství optimalizované na mini květák, který po rozmixování vydá na 2 až 3 hrnky)
  • 1 vejce (jasně že pro jeden pidi květáček a ne pro květákový monstrum)
  • 3 rozmačkané stroužky česneku
  • oregano
  • bazalka
  • sůl
  • a vše co máte rádi na pizze

Jak připravit pizzu z květáku

  1. Květák rozdělíme na co nejmenší kousky a rozmixujeme.
  2. Rozmixovaný květák přendáme do nádoby vhodné do mikrovlnky, přikryjeme a na plný výkon necháme v mikrovlnce 5 minut. (Tohle bylo snad podruhé v životě, kdy jsem použila mikrovlnku a nedělala v ní popcorn ani nenahřívala plyšáka.)
  3. Takhle uvařený květák necháme vychladnout a přes sítko z něj vymačkáme přebytečnou vodu.
  4. Květák dobře promícháme s nastrouhanou mozzarellou, parmezánem, vejcem, nadrceným česnekem, oreganem, bazalkou a solí.
  5. Plech si vyložíme pečícím papírem a s pomocí kopečkovadla na zmrzlinu klademe hmotu na plech, kde jí vždycky rukou zploštíme na placku. (Nápad se zmrzlinovým kopečkovadlem se mi vážně líbí. Takhle se mi povedlo mít každou pizzu stejně velkou.)
  6. V troubě vyhřáté na 200°C (původní recept říká 180°C, ale to bych to pekla možná ještě teď) pečeme pizza základ tak dlouho, dokud se nezpevní a nezezlátne. Mně to trvalo 40 až 45 minut.
  7. Budoucí pizzy necháme zchladnout. Mezi tím si nakrájíme a připravíme všechno, co na pizze budeme chtít mít.
  8. Já jsem použila s čerstvou bazalkou promíchaný kečup, cherry rajčátka, trochu dunajské klobásy a nastrouhanou mozzarellu se štědrou dávkou nastrouhaného parmezánu.
  9. Pizzy poklademe vším potřebným k obrazu svému a dáme ještě do trouby vyhřáté opět na 200°C zapéct dokud se sýr nerozteče. Mně to trvalo 10 minut.

Když budu upřimná, výsledkem vlastně není ani tak pizza jako spíš pečené (tím pádem zdraví prospěšnější) květákové placičky s pizza posypkou. A tahle kombinace chutná vážně dobře. Normální pizzu nedělám, protože mě děsí to množství bílé mouky, ale tenhle recept určitě vytáhnu vždycky, když dostanu chuť na pizzu. Navíc, když teď vím, jak na květáky monstrózních rozměrů, určitě všechno půjde líp od ruky.

Květáku zdar!

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..