Indický dezert carrot halwa

Evropa má svůj carrot cake a Indie má svoji carrot halwu.

Carrot halwa nebo také gajar halwa

Carrot halwa nebo také gajar halwa

Obě dvě možnosti, jak zapracovat mrkev do sladkostí jsou skvělé, ale protože Mlok je rebel, tak Mlok dává přednost v našich zeměpisných šířkách méně známé carrot halwě (někdy taky gajar halwa). Nemluvě o tom, že je to neuvěřitelně snadný dezert, který se vlastně připravuje sám a vy mezi tím třeba můžete vyvenčit slona, obětovat Ganéšovi nebo jenom tak relaxovat u skleničky lassí.

A jestli se taky pozastavujete nad slovem halwa, které asi máme všichni spojené s dovolenou v Tunisku a tam všudypřítomnou takovou  tou přeslazenou sezamovou hmotou, tak tady je malé etymologické okýnko… Pojem halwa opravdu pochází z arabštiny a znamená něco jako sladkost nebo dezert. A protože, kam šli arabové, tam šly také sladkosti, dostala se halwa až do Indie, kde si ji uzpůsobili k obrazu svému.

Ingredience

  • 8 mrkví
  • 1 l mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g ghí (v případě nouze postačí i nezdravé evropské nepřepuštěné máslo)
  • 50 g kešu
  • 50 g rozinek
  • koriandr

Postup

  1. Mrkve omyjeme, oškrábeme a nastrouháme. Tady se opravdu vyplatí strouhací nástavec na kuchyňského robota, který jinak většinu své existence proleží vzadu ve skříni.
  2. V hrnci promícháme mléko a nastrouhanou mrkev a na středním ohni vaříme tak dlouho, dokud se neodpaří přibližně 3/4 mléka. Tohle je ten moment, kdy si můžete hodit nohy na stůl a popíjet lassí, protože odpařování mléka nějaký ten čas zabere a  jediné, co od vás halwa v tomhle okamžiku potřebuje je občasné promíchání.
  3. Po té do hrnce přidáme ghí, cukr a koriandr a vaříme dál, dokud mrkvová směs nezhoustne a neodpaří se z ní všechno mléko. Ke konci je potřeba směs častěji promíchávat, protože má tendenci se rychle přichytávat ke dnu.
  4. K mrkvi přidáme kešu a hrozinky a ještě krátce povaříme.
  5. Halwu můžeme podávat jak teplou tak i studenou. Já jsem dala přednost studené variantě, takže jsem počkala, až směs trochu vychladla a formovala jsem z ní malé bochánky tak na jedno mrkvové sousto.
Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..