Hato mugi taštičky

Mám ráda výzvy… Takže, když jsem v poslední zaječí krabici našla pytlík plný podivného obilí a k tomu skoro žádné instrukce, jak s ním naložit, bylo mi jasné, že tuhle zvláštní surovinu musím pokořit a něco z ní hned zkusit uvařit.

A když už jsme u těch výzev… Od té doby, co nás Lufthansa zanesla do Šanghaje, sním o tom, že doma vyzkouším přesně ty stejné knedlíčky, jaké jsme si tam dali v jednom nádražním bistru. Knedlíčky to byly masové, zabalené v rýžovém papíru posypaném sezamem a já, když se čas od času v noci probudím, uvědomím si, že se mi o nich zdá. Není divu, že potom během dne za bdělého stavu přemýšlím, jak je v evropských domácích podmínkách napodobit.
Nebudu vás zdlouhavě napínat… Výsledek dnešního snažení je, že pokořit slzovku se mi podařilo, ale knedlíčky ne. S knedlíčkama je asi ten problém, že v Šanghaji byly masové a já dnes chtěla něco vegetariánského a že v Šanghaji byly smažené a já dnes chtěla něco lehkého a tak jsem je upekla.
Nejsou to tak knedlíčky, ale taštičky a pokud nemáte v paměti, tak jako já, vypálenou vzpomínku na čínské knedlíčky, ani vás nenapadne, že to mělo být cokoliv jiného.

Ingredience na taštičky

  • 20 rýžových papírů
  • 200 g tofu
  • 2 mrkve
  • 100 g perličkového ječmene hato mugi
  • 50 g arašídů
  • 50 ml omáčky kaeshi
  • sriracha na dochucení
  • sezamový olej

Ingredience na omáčku

  • 50 ml vody
  • 20 ml omáčky kaeshi
  • 1 lžíce umepasty
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • sriracha na dochucení

Postup

  1. Tofu nadrobíme a minimálně hodinu necháme marinovat v kaeshi.
  2. Hato mugiu vaříme do měkka. Trvá to přibližně 25 minut.
  3. Na rozpáleném oleji zprudka orestujeme nastrouhanou mrkev a přidáme tofu, hato mugi a arašídy. Ještě trochu vše dohromady osmažíme a dochutíme srirachou.
  4. Rýžový papír z obou dvou stran navlhčíme, aby změkl a zvláčněl. Do spodní poloviny papíru dáme lžíci tofu náplně. Přes náplň ohneme spodní díl papíru a začneme papír s náplní balit směrem nahoru. Je dobré při balení prsty udržovat náplň co nejvíc ve středu, aby se nerozjela moc do stran a taštičky si zachovaly kompaktní tvar a vypadaly hezky naducaně.
  5. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečeme taštičky v troubě předehřáté na 180°C deset minut.
  6. Mezitím si připravíme omáčku.
  7. Všechny ingredience kromě kukuřičného škrobu smícháme dohromady a přivedeme k varu. V tu chvíli přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody a vaříme přibližně minutu než omáčka začne houstnout.
  8. Taštičkám nejvíc sluší, když jsou důkladně namáčeny v ještě vlažné omáčce.
  9. Kdo se nebojí mastnoty, může zkusit taštičky smažit. Já ale dávám přednost pečenému rýžovému papíru. Ten v troubě neztratí nic ze své křupavosti a ještě se vyhnete hektolitrům oleje.
Čínské knedlíčky

Čínské knedlíčky

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..