Miso polévka

Jsou jídla, o kterých toho ?lov?k hodn? slyší, na vlastní o?i je po?ádn? nikdy nevid?l a je rozhodnut je za každou cenu ochutnat a následn? reprodukovat. V mém p?ípad? to kdysi byl tarte flambe, dort Pavlova a p?edevším polévka miso.

miso1

Jasn?, že znám takovou tu miso polévku z pytlíku, co se zalije vroucí vodou a je hotovo. Já jsem ale celý život toužila po tom, uva?it si tu pravou japonskou domácí miso polívku. A to asi od té doby, co jsem se v mé snad nejoblíben?jší knížce Gejša do?etla, že každá správná gejša musí um?t dokonale míchat miso polévku. Ne že bych si plánovala stát se gejšou, ale vždycky m? zajímalo, co je na míchání téhle polívky tak speciálního.

Když jsem proto v únorové Zaje?í krabici našla miso pastu, bylo mi hned jasné, jak ji zužitkuji.

A protože jsme si už p?ed dv?ma lety až od b?eh? Tichého oceánu p?ivezli tu správnou výbavu na servírování japonských polívek, nejde jinak než to vyfotit.

Ingredience

3 hrnky dashi

3 lžíce miso pasty

100 g tofu

1 kousek ?asy wakame

1 svazek jarní cibulky

Postup

Dashi p?ivedeme k varu.

Do misky dáme miso pastu a zalijeme jí jednou sb?ra?kou horkého dashi. Miso d?kladn? rozmícháme, aby nám ve vývaru nezbyla žádná hrudka.

Dashi s rozmíchanou pastou nalijeme zp?t do hrnce a p?idáme na malé kostky nakrájené tofu. Polívku už neva?íme ale necháme ji jenom lehce probublávat pod bodem varu, aby se tofu proh?álo.

?asu wakame namo?íme na deset minut do vody. Opravdu sta?í jenom jeden kousek, protože ?asa rychle nabyde nebývalých rozm?r?.

Do servírovacích misek dáme na kousky nakrájenou ?asu a na tenká kole?ka pokrájenou cibulku. Zalijeme teplou miso polévkou. A m?žeme podávat…

miso2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..