Turecká pomazánka z ořechů a paprik

Rychlá a efektní pomazánka, když se vám právě přejedl hummus.

Já jsem se s ní poprvé setkala v turecké restauraci v Napieru, kde jsem si objednala tzv. meze, což je vlastně balkánská obdoba španělských tapas. Falafel, grilovaný haloumi, hummus, rolky z těsta filo – to všechno jsem už nějak znala. Ale tahle paprikovo-ořechová pomazánka mi byla prostě záhadou.

Radostně jsem proto zajásala, když jsem na jednom novozélandském webu narazila na tenhle recept. A hned jsem ho taky samozřejmě musela vyzkoušet. Jenom jsem si ho trochu uzpůsobila k obrazu svému a vzpomínce na tureckénovozélandské meze…

Ingredience

  • 2 červené papriky
  • 100 g vlašských ořechů (výborné ořefchy nakoupíte v internetovém obchodě zodo.cz)
  • 50 g bílého chleba nebo bagety
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce olivového oleje (a možná něco málo navíc)
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • římský kmín (nejlépe mletý)
  • uzená paprika
  • sůl

Jak připravit tureckou pomazánku z ořechů a paprik

  1. Troubu rozehřejeme na 200°C a dáme do ní cca na půl hodiny péct papriky. Po té je rychle přendáme do igelitového pytlíku nebo hrnce, který přikryjeme pokličkou a necháme aspoň 10 minut zapařit. Po té z nich oloupeme zpuchýřovatělou slupku.
  2. Papriky, ořechy, římský kmín a česnek rozmixujeme ve food procesoru nebo mixéru na pastu. K té přidáme olivový olej a mixujeme dál, dokud nemáme hladkou pastu bez jakýkoliv kousků.
  3. Pokud se nám zdá pomazánka stále hustá, přidáváme olej tak dlouho, dokud nejsme s konzistencí spokojeni.
  4. Po té pomazánku dochutíme citronovou šťávou, solí a uzenou paprikou.
  5. Skvělá je jenom tak na chlebu s cherry rajčátky.
Šiřte mločí slávu:

3 thoughts on “Turecká pomazánka z ořechů a paprik

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..