Zeleninovo-rýžové casserole

Za tu dobu, co brouzdám po amerických receptových webech, blozích a kuchařkách jsem dospěla k jednomu zásadnímu zjištění. Označení healthy v pojetí Američanů se tak úplně neshoduje s tím, co si pod slovem zdravý představíme my ve střední Evropě.

Zatímco my ujíždíme na netradičních obilovinách, alternativních sladidlech, bezlepkovosti, celozrnosti, znovuobjevovaných druzích zeleniny a inspiraci z raw kuchyně, Američanům stačí, když se nejedná o hamburger v housce, smažená křidýlka nebo polotovary do mikrovlnky. Mám vlastně pocit, že v USA stačí, když si jídlo uvaříte sami doma a už je to healthy. Razantnost, se kterým propagátorka z Whole Food Markets publiku na čokoládovém festivalu v Miami vysvětlovala, že naprostou nezbytností je vařit doma a že opravdové jídlo je jenom to, které pochází ze skutečných surovin, byla až zarážející. (Pravda ale je, že její recepty byly vážně zdravé i z pohledu evropských měřítek.)

To, že ten domácí výrobek, potom zasypete notnou dávkou sýra a neopomenete přidat nepostradatelnou smetanu, je už věc druhá.

Jsem ale asi prokletá (nebo jenom okouzlená americkou kulturou) a tak mně ty zaoceánské “zdravé” recepty chutnají a ráda si je pouštím do kuchyně.

Takže tady jedno healthy casserole ze stejnojmenné kuchařky.

Ingredience

180 g rýže (pokud chcete být vážně healthy tak zásadně rýže natural)

1 cibule

250 g žampionů

2 červené papriky

250 ml mléka

180 ml zakysané smetany

2 vejce

2 bílky

100 g čedaru

100 g mozzarelly

americké koření dle vlastní chuti (Já jsem použila směs cajunského koření, kterou jsem nedávno dostala přímo z USA. Myslím ale, že stejnou parádu nadělají třeba i yalapeno papričky)

sůl a pepř

olej na smažení

Postup

Rýži si uvaříme a necháme zchladnout

Na rozpáleném oleji si orestujeme cibuli a žampiony (obojí nakrájené na tenké plátky). Až zelenina trochu změkne, přidáme k ní natenko nakrájenou papriku a restujeme do změknutí.

V míse si smícháme rýži, mléko, smetanu, vejce, bílky, nastrouhaný čedar, nastrouhanou mozzarellu, koření a sůl.

Zapékací misku lehce vymažeme olejem. Na její dno rozprostřeme polovinu rýžové směsi, kterou zasypeme orestovanou zeleninou a vše zakryjeme zbylou polovinou směsi rýže a dalších nezdravostí.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C přibližně hodinu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..