Kaštanová nádivka na Den díkuvzdání

Zítra tu máme Den díkuvzdání a to na stole nesmí samozřejmě chybět nádivka. Takže pokud ještě nevíte, čím byste svého krocana nadili, tak tady je jeden tip.

A jestli Den díkuvzdání neslavíte a krocany běžně nepečete, tak nezoufejte. Nádivka se dá upéct jenom tak na plechu a podávat jako příloha k masu. Nakonec i já jsem se s touhle verzí musela spokojit, protože jsme zase nenašli dostatek odvahy na to sehnat a upéct celého krocana.

Ingredience

400 g kaštanů

300 g italských klobásek /případně nějaké podobné klobásky, které se dobře dostávají ze střívka)

200 g chleba

100 g žampionů

50 g sušených brusinek

1 cibule

2 stroužky česneku

1 vejce

200 ml zeleninového vývaru

šalvěj

hladkolistá petržel

sůl

Postup

Kaštany na ploší straně nařízneme do kříže a vaříme cca 30 minut. Po té je oloupeme. Kaštany je dobré loupat co nejteplejší, protože sotva trochu vychladnou, tak už moc od slupky nejdou.

Chleba nakrájíme na malé kostičky, rozložíme na plech a v troubě vyhřáté na 170°C pečeme přibližně 20 minut. Výsledkem mají být křupavé krutony.

Klobásky vymáčkneme ze střívka a maso osmažíme na rozehřáté pánvičce. V průběhu smažení se snažíme lžící rozbít větší masové hrudky.

Osmažené klobásky přendáme děrovanou nadžběračkou (abychom nenabrali zbytečný tuk) do mísy a na pánvičce osmažíme najemno nakrájenou cibuli, česnek a na tenké plátky nakrájené žampiony.

V míse smícháme klobásky, chlebové krutony, na kousky rozdrobené kaštany, osmaženou cibuli se žampiony, brusinky, vejce, koření a sůl. Směs zalijeme zeleninovým vývarem a dobře promícháme.

Nádivku přendáme do krocana nebo na plech. Pokud jsme zvolili druhou možnost, přikryjeme plech alobalem a pečeme nádivku v troubě rozehřáté na 170°C asi 35 až 45 minut. Na posledních 15 minut sundáme alobal, aby nádivka chytla správnou kůrku.

Pokud jste odvážnější než já a nádivkou budete plnit krůtu nebo krocana, tak určitě množství nádivky zvěčte. V origináním receptu je nádivky dvojnásob.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..