Fazolový guláš z ostrova Öland

V souvislosti se svařeným vínem ze severu jsem se zmiňovala o tom, že se tady objeví ještě pár receptů z kuchařky (pro zimu jak dělané) The Everything Nordic Cookbook. Tak tady je první z nich.. V originálním receptu se guláš připravuje ze švédských hnědých fazolí (což z něho dělá právě i švédský pokrm), které se pěstují především na komisařem Knutasem proslulém ostrově Öland. Švédské hnědé fazole jsem tak nějak neměla a tak jsem využila fazole černé oko. Obávám se ale, že tím utrpěla autentičnost výsledného pokrmu. Slibuji ale, že až někdy někde narazím na švédské hnědé fazole (třeba až si uděláme moji vysněnou cestu po Švédsku zaměřenou na místa proslavená tamními detektivkami), tak si je hned koupím a guláš vyzkouším znovu. Ingredience 300 g fazolí 1 cibule 1 paprika 100 g žampionů nebo jiných hub 2 stroužky česneku 150 ml rajského protlaku 300 ml zeleninového vývaru 175 ml červeného vína hodně mleté papriky sůl olej na smažení Postup Fazole si přes noc namočíme. Po té vodu slijeme a v čisté vodě je uvaříme doměkka. Na rozpáleném oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli, žampiony nakrájené na tenké plátky a na větší kousky nakrájenou papriku. K zelenině přidáme uvařené fazole, zeleninový vývar, červené víno, mletou papriku a sůl. Všechno dobře promícháme a necháme pod pokličkou dusit přibližně 30 minut. Během této doby fazole občas zkontrolujeme, jestli se z nich nevypařilo příliš tekutiny a jestli nepotřebují podlít. Naopak, jestli to s podlíváním přeženeme, můžeme omáčku zahustit lžičkou kukuřičného škrobu rozmíchaného v troše vody. Guláš se hodí především k četbě už zmíněných detektivek z ostrova Öland od  Mari Jungstedtové.

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..