Wonton polévka

Navzdory tomu, že jsem navštívila Peking, wonton knedlíčky jsem poprvé ochutnala až v Los Angeles. Během návštěvy Číny jsem totiž prožívala své šestileté vegetariánské údobí a tak je dost možné, že se knedlíčky při nějakém jídle podávaly, ale já jsem se jich rozhodně nedotkla, protože z nich vyčuhovalo maso a dál jsem si tak spokojeně jedla neidentifikovatelné listí a čínské houby.

A v Los Angeles jsem ty knedlíčky vlastně neměla ani ochutnat, protože wonton polívku si objednal Miloš a já jsem se tvářila, že nic nechci, když jsme přece před pár hodinami obědvali a potom jsem mu všechny ty knedlíčky z polívky vyjedla. Se mnou je hold těžké pořízení v každém věku…

Naštěstí máme deset minut od domu vietnamskou tržnici a tak si wonton polívku poslední rok užívám vždycky, když na ni dostanu chuť a už ty malinkatý masový kuličky v lehce oslizlém těstíčku nemusím ani druhým lidem krást z talíře nebo se nad nimi ošklíbat.

Úplně v pořádku to se mnou ale nebude i v současnosti, protože teprve nedávno mě napadlo, poohlédnout se po wonton těstě ve vietnamských obchůdkách v tržnici a zkusit svoji vlastní polívku.

Ingredience

2 l zeleninového vývaru

2 svazky jarní cibulky

100 g zázvoru (2/3 nakrájeného na tenké plátky a 1/3 nastrouhaného)

3 houby (100% našeho houbařského snažení)

300 g namletého hovězího masa (většinou se wonton knedlíčky dělají s vepřovým masem, ale to já nemám moc ráda a tak jsem navzdory wonton tradici použila hovězí)

2 lžíce sójové omáčky

2 lžíce sherry

2 lžičky rostlinného oleje

špetka cukru

2 lžičky kukuřičného škrobu

1 balení placiček wonton (recept na snadnou domácí přípravu wonton je zde)

2 hrsti špenátových listů natrhaných na menší kousky

sůl

Postup

Houby si nakrájíme na tenké plátky a pět minut je povaříme. Houby slijeme, propláchneme a společně s nakrájenou cibulkou z celého jednoho svazku, se zázvorem nakrájeným na tenké plátky a se solí (množství podle chuti) přidáme do vývaru.

Základ polévky vaříme 10 minut.

Mleté maso promícháme s nakrájenou cibulkou z druhého svazku, s nastrouhaným zázvorem, sojovou omáčkou, sherry, cukrem a olejem.

Kukuřičný škrob promícháme s trochou vody.

Před sebe si vždy položíme jednu wonton placičku, doprostřed ní dáme lžičku ochuceného mletého masa a každý ze čtyř rohů placičky prstem potřeme rozmíchaným kukuřičným škrobem.

Placičku přes náplň přehneme diagonálně a lehkým přitlačením vymáčkneme všechen přebytečný vzduch.

Prstem na vzniklé tři rohy budoucího knedlíčku rozetřeme opět rozmíchaný kukuřičný škrob a přehneme přes sebe dva vzdálené rohy a přes ně lehce přetáhneme prostřední a nyní poslední roh knedlíčku.

Už hotové knedlíčky máme překryté utěrkou, aby nám zbytečně nevyschly.

Základ polévky přivedeme k varu a vložíme do něj hotové knedlíčky, které povaříme 5 minut.

Na posledních třicet sekund přidáme do polívky špenátové listy a je hotovo.

Teď už si můžete jenom pomlaskávat a čínsky si u toho říkat můj dětský pozdrav – tiň-ťank-lalí.

 

 

Další wonton recepty:

Black Bean Tacos ve wonton košíčkách

Pečené wonton taštičky s fazolí černé oko a tahini omáčkou

Lasagne ve wonton košíčkách

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..