Mexický dezert tres leches flan

Úkolu přinést na návštěvu nějaký dezert se vždycky ráda zhostím, protože běžně doma téměř vůbec sladké nepeču. A když se navíc jedná o nedělní oběd u přátel, kde je hlavním tématem tacos, není možné přinést něco jiného než tradiční mexický dezert.

Pravda, musela jsem se poradit se strýčkem Googlem a několika (pravděpodobně) americkýma webama, abych si udělala představu o tom, co se v mexických domácnostech servíruje tehdy, kdy na český stůl přichází štrúdl.

A přiznávám se, že jsem očekávala něco pořádně nadupaného ovocem. Chyba lávky, mexický tradiční recept je nadupaný mlíkem a cukrem a ovoce se případně objevuje až v jeho rozličných variantách.

I sám název tohodle mexického zákusku napovídá, že tady bude hrát hlavní roli mléko. Tres leches flan se totiž skutečně připravuje ze tří mlék – klasické mléko, kondenzované mléko a evaporated milk. Hlavní otázkou zde je, co je to evaporated milk. Pokud si říkáte (stejně jako slovník na Seznamu), že se jedná o kondenzované mléko, tak s vámi nebude rozhodně souhlasit Wikipedia, která varuje před tím, že evaporated milk není to stejné, co condensed milk. Kondenzované mléko je podle Wikipedie sladké mléko a evaporated milk je něco, co je taky v konzervě, není to sladké a vznikne to odpařením 60% vody z čerstvého mléka.

A teď babo raď, co to je.

Po té, co jsem zjistila, že Tesco online opravdu nenabízí nic, co se jmenuje evaporated milk nebo odpařené mléko, rozhodla jsem se použít Tatra Classic zahuštěné neslazené mléko, a myslím, že to výslednému produktu vůbec neuškodilo.

A ještě jedna věc mě na mexickém tres leches pobavila – když jsme v roce 2003 byli na dovolené v Maroku, v každém hotelu a restauraci, kde jsme jedli, nám vždy jako dezert servírovali něco s názvem creme caramel. Poprvé, když jsem se dozvěděla, že bude karamelový krém, byla jsem nadšená, protože jsem karamel milovala a představa, že z něj bude celý krém mě uchvátila. Jaké bylo moje zklamání, když jsme dostali něco hodně podobného pudingu, kde karamel zastupovala tenká vrstvička sladké omáčky na vršku dezertu. No a téměř stejně vypadá i mexický trojmléčný flan. Že by stejný dezert do Maroka i Mexika zatáhli třeba Španělé?

Ingredience

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 plechovka (397 g) sladkého kondenzovaného mléka
  • 1 plechovka (290 g) zahuštěného neslazeného mléka
  • 5 žloutků
  • kůra z jednoho pomeranče
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 1 hrnek krystalového cukru

Jak připravit mexický dezert tres leches flan

  1. Do mixéru dáme žloutky, všechna tři mléka, pomerančovou kůru a vanilkové aroma. Vše dobře rozmixujeme.
  2. V kastrolku rozpustíme všechen cukr a za stálého míchání z něj vytvoříme tekutý karamel.
  3. Horký karamel nalijeme na dno formy (např. na biskupský chlebíček nebo toustový chléb). Na karamel nalijeme mléčnou směs z mixéru.
  4. Do trouby dáme velký plech s vodou, ve které budeme péct dezert. Vody by proto mělo být tolik, aby sahala přibližně do poloviny formy. Troubu rozehřejeme na 180°C a do plechu s horkou vodou postavíme formu s budoucím dezertem. Pečeme 1 hodinu. Dezert necháme vychladnout (cca 1 hodinu) a po té dáme ještě na několik hodin vychladit do ledničky. Před podávání flan vyklopíme a kocháme se karamelovou vrstvičkou na povrchu.
Šiřte mločí slávu:

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *