Udon s tofu a vejcem

Protože život se to?í v cyklech a protože já jsem byla šest let vegetarián a šest let masožrout, mám podez?ení, že mi práv? pomalu nastává dalších šest let vegetariánství.

Udon polévka

Udon polévka

Pravda, asi to nebude zase tak moc žhavý, protože za t?ch posledních šest let se moje chu?ové obzory dost rozší?ily a takový steak z vyzrálého hov?zího, domácí sekanou nebo špeká?ky u táboráku si prost? nikdy nedokážu odpustit. Spíš m? ale te? baví experimentovat se surovinami a hledat zajímavé zp?soby, jak maso nahradit. Jsem totiž toho názoru, že va?it s masem je hrozn? jednoduchý; ale uva?it n?co zajímavýho a chut? probouzejícího bez masa je už docela um?ní.

V tomhle mém momentálním rozpoložení jsem se rozhodla zase o kousek uleh?it naší udonové krabici z Tokijského letišt? a tak jsem nahlédla do mé oblíbené kucha?ky Japanese Soul Cooking, jestli tam není recept na n?jaký bezmasý udon. A není…

Nezbývalo mi tak nic jiného, než otev?ít brány vlastní kreativit? a tradi?ním receptem na udon se jenom inspirovat.

K tomuhle ú?elu jsem si vybrala recept na miso nikomi udon, ze kterého jsem odstranila všechno, co kdy bylo živé jako vep?ové a kamaboko (n?co jako surimi ty?inky) a pustila jsem se do va?ení…

 

Udon polévka i udon nudle

Udon polévka i udon nudle

Ingredience

  • 4 hrnky dashi
  • 1/3 hrnku miso pasty
  • 1/4 hrnku rýžového vína mirin
  • 100 g tofu (Kdo má práv? masožroutské období, m?že použít vep?ové nakrájené na malé kousky. To se v originálním receptu nijak speciáln? neupravuje, ale jenom va?í spole?n? s dalšími ingrediencemi.)
  • 10 sušených hub shiitake
  • 1/2 hlávky pekinského zelí
  • 2 vejce
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 150 g nudlí udon

Postup

  1. Houby namo?íme na deset minut do teplé vody a nakrájíme na proužky. Tofu nakrájíme na menší kostky a zelí nakrouháme na nudli?ky.
  2. Dashi p?ivedeme k varu. Do misky dáme všechno miso a zalijeme sb?ra?kou dashi, ve kterém miso d?kladn? rozmícháme. Vrátíme zp?t do hrnce, p?idáme mirin a p?ivedeme op?t k varu.
  3. Do takto p?ipraveného základu vložíme tofu, shiitake a zelí a pod pokli?kou va?íme p?t minut.
  4. Po té do polívky rozklepneme dv? vejce, tak aby každé m?lo vlastní prostor k existenci (nemícháme), p?iklopíme pokli?kou a va?íme další t?i minuty. Takové pošírované vejce na divoko. Ale docela se povedlo.
  5. Nudle udon uva?íme ve vroucí vod?, slijeme a rozložíme na dno servírovacích misek. Nudle posypeme na kole?ka nakrájenou cibulkou a vše zalijeme p?ipraveným vývarem. Pokud máme št?stí a vejce se nám nerozpadlo, dokon?íme tuhle krásu jedním kulatým vají?kem.

Rychlé, snadné, nenáro?né. Takovýhle recepty mám prost? ráda.

Pokud vás udon baví stejn? jako m?, zde jsou další recepty

Niku udon

Curry udon

Nudle udon s raj?aty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..